life coaching > Θέτοντας όρια
Τα όρια είναι οι κανόνες που θέτουμε σε σχέση με τον προσωπικό μας χώρο και τα οποία αναμένουμε από τους γύρω μας να σέβονται. Σαν προσωπικό χώρο ορίζουμε τα θέματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση του χρόνου μας, των συναισθημάτων μας, του σώματός μας και των σχέσεών μας.
Είναι λογικό, οι άνθρωποι με τους οποίους σχετιζόμαστε να μην μπορούν να αναγνωρίσουν τα όρια μας εκτός και αν είναι ξεκάθαρα στον τρόπο με τον οποίον τα επικοινωνούμε σε αυτούς.
Για παράδειγμα, τα παιδιά προσπαθούν διαρκώς να ελέγξουν τα όρια των γονιών τους με τις ‘αταξίες τους’ περιμένοντας τον γονιό να τα σταματήσει ή να τα διορθώσει. Πόσες φορές δεν παρακαλάνε τους γονείς για ‘5 λεπτά ακόμη’ στο να μείνουν στην παιδική χαρά, στο πάρτι των φίλων τους ή να πάρουν παράταση για τον βραδινό ύπνο;
Στην περίπτωση που τα παιδιά δεν έχουν μάθει στο να υπακούνε σε όρια από τους γονείς, αποκτούν συνήθως μια αβέβαια εικόνα για τον εαυτό τους, νιώθουν ανασφαλή σε σχέση με τους άλλους και δεν μπορούν να αναπτύξουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τον έξω κόσμο. Όταν οι γονείς εγκαθιδρύουν γνωστά και σαφή όρια στα παιδιά, αυτά αισθάνονται ασφάλεια και μεγαλώνουν μαθαίνοντας να σέβονται και τα όρια και των άλλων ανθρώπων με τους οποίους σχετίζονται ή θα σχετισθούν στο μέλλον.
Το να θέτουμε υγιή όρια, μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλής, να έχουμε λιγότερο στρες και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Χρησιμοποιούμε την φράση ‘υγιή όρια’ για να δείξουμε ότι θέτοντας όρια μπορεί να παρέχουμε ασφάλεια στον εαυτό μας ωστόσο η υπερβολή σε αυτά μπορεί να μας απομονώσει από τις σχέσεις μας οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές για την προσωπική μας ανάπτυξη και ευτυχία.
Πολλές φορές δυσκολευόμαστε να θέσουμε όρια ή θεωρούμε ότι αυτά θα τεθούν από μόνα τους σε συνδυασμό με την καθημερινότητά μας.
Για παράδειγμα πολλοί από μας δυσκολευόμαστε να βρούμε χρόνο για τις προσωπικές μας ασχολίες (διάβασμα, γράψιμο, γυμναστική, ατομική περιποίηση) λόγω της βαρύτητας που μπορεί να δίνουμε στη δουλειά, στην οικογένεια ή στις κοινωνικές επαφές μας. Για μερικούς αυτό μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα, ωστόσο για άλλους μπορεί να είναι μια μεγάλη πηγή άγχους.
Το life coaching μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση των ορίων του καθενός, στην καταγραφή τους, στην ιεράρχηση της σημαντικότητας τους σε κάθε τομέα της ζωής μας, στην επικοινωνία τους με τους γύρω μας και τέλος στο σχεδιασμό των τρόπων δράσης στην περίπτωση που αυτά τα όρια καταπατούνται.
Η αναγνώριση των ορίων μας έχει να κάνει με το τι θεωρούμε αποδεκτό για μας όπως επίσης και ποιες συμπεριφορές των άλλων που επηρεάζουν τις ζωή μας θεωρούμε ως μη αποδεκτές. Στη συνέχεια σειρά έχει η ενημέρωση όσων εμπλέκονται με εμάς για αυτά τα όρια και τέλος η επικοινωνία για το ποιες θα είναι οι αντιδράσεις σε περίπτωση που αυτά τα όρια δεν τηρούνται.
Για παράδειγμα αναγνωρίζω ότι για μένα είναι αποδεκτό ένα ήρεμο περιβάλλον στο σπίτι που μένω, δεν είναι αποδεκτές οι φωνές και οι βίαιες πράξεις από τον/την σύντροφο μου, το επικοινωνώ στον άλλον σε μία συζήτηση που και οι δύο είμαστε ήρεμοι και ενημερώνω ότι στην περίπτωση που αυτά τα όρια μου δεν γίνουν σεβαστά θα φύγω από την χώρο ή την ίδια τη σχέση.
Τα όρια φυσικά μπορούν να είναι ελαστικά ανάλογα με την κάθε περίπτωση αφού μια ζωή με αυστηρά όρια θα ήταν αρκετά βαρετή για πολλούς από εμάς. Τα όρια μπορούμε να τα αλλάζουμε όταν το επιλέγουμε συνειδητά και όχι λόγω εξωτερικών πιέσεων που ανταποκρίνονται σε ανάγκες άλλων. Για παράδειγμα όταν περιμένουμε ένα σημαντικό επαγγελματικό τηλέφωνο και έχουμε θέσει ως όριο τις 6 μ.μ. για να απαντάμε σε τέτοιου είδους τηλέφωνα, μπορούμε να κάνουμε την εξαίρεση. Ή αν το παιδί μας περνάει καταπληκτικά σε ένα πάρτι και έχουμε θέσει σαν όριο τις 9 μ.μ θα μπορούσαμε να μείνουμε λίγο παραπάνω, ή αν δούμε εκείνη την τέλεια τούρτα με σαντιγί …
Εξάλλου όλα τα παραπάνω είναι θέμα ιεράρχησης…
Μίλτος Τσιάκαλος