Σχέση με διαφορά ηλικίας

Σχέση με διαφορά ηλικίας

Σχέση με διαφορά ηλικίας

Διαφορά Ηλικίας

Αν εξαιρέσουμε τον κεραυνοβόλο έρωτα, οι σχέσεις γίνονται για να ικανοποιούν τις ανάγκες μας. Αντίστοιχα και μία σχέση με διαφορά ηλικίας έρχεται να καλύψει τις αμοιβαίες ανάγκες αυτών που τις δημιουργούν.

Παράδειγματα αναγκών που οδηγούν στην δημιουργία σχέσης

  • Επιβεβαίωση
  • Ασφάλεια (Οικονομική, Συναισθηματική, Σωματική)
  • Ανάγκη για σεξ
  • Επικοινωνία, συντροφικότητα, φροντίδα

Ειδικοί λόγοι που εμπεριέχονται στους παραπάνω μπορεί να είναι ακόμα και η ανάγκη για να πάρει κάποιος έναν πατρικό/μητρικό ρόλο ή αντίστοιχα έναν ρόλο παιδιού-γονέα, η ανάγκη για ερωτική επαφή με κάποιον πιο έμπειρο σε σεξουαλικά θέματα, η θεώρηση του εαυτού ως κάτι πιο ώριμο ή αντίστοιχα πιο νεανικό από τα άτομα της ίδιας ηλικίας, μία κρίση μέσης ηλικίας, νοήματος ζωής, σκοπού ή ακόμα και η αδυναμία σύναψης σχέσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέλος μπορεί κάποιος απλά να γοητευτεί από τις περισσότερες εμπειρίες που έχει ζήσει ο άλλος και τον τρόπο ζωής που αυτός κάνει.

Τι λένε τα στατιστικά;

Πιο συνήθεις ετεροφυλόφιλες σχέσεις είναι αυτές με συντρόφους που έχουν 2-3 χρόνια διαφορά ηλικίας (άντρας μεγαλύτερος).

Επίσης φαίνεται σε αυτήν την κατηγορία ζευγαριών εμφανίζονται και τα πιο υγιή παιδιά.

Εξελικτικά ο άντρας ψάχνει μία σύντροφο που θα του παρέχει υγιείς και δυνατούς απογόνους (η νεανικότητα της γυναίκας είναι ένδειξη για κάτι τέτοιο) ενώ οι γυναίκες ψάχνουν σύντροφο που θα προσφέρει ασφάλεια και προστασία στην ανατροφή του απόγονου (άρα αναζητούν συντρόφους με ισχύ-δύναμη).

Τα ίδια πράγματα που μπορεί να απειλήσουν μία οποιαδήποτε σχέση, μπορεί να απειλήσουν και μία σχέση με διαφορά ηλικίας.

Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Απιστία
  • Έλλειψη επικοινωνίας
  • Εκμετάλλευση
  • Διαφορετικά ενδιαφέροντα
  • Επίπεδο ωριμότητας συντρόφου
  • Διαφορετικοί στόχοι, έλλειψη κοινού σκοπού.
  • Ανάγκη για παιδιά/οικογένεια
  • Ζήλια, κτητικότητα, θέματα ανεξαρτησίας
  • Κοινές παρέες
  • Αποδοχή από το περιβάλλον (φίλοι/οικογένεια)
  • Έλλειψη ερωτικού ενδιαφέροντος
  • Θέματα Υγείας
  • Διαφορετική φάση ζωής και διαφορετικές προτεραιότητας.

Μπορεί λοιπόν μία σχέση με διαφορά ηλικίας να δουλέψει;

Η προσωπική απάντηση είναι ‘ναι’ αρκεί να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις όπως άλλωστε σε κάθε σχέση.

Ένας αναγκαίος διαχωρισμός που πρέπει να γίνει είναι αν η σχέση έχει βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αυτό είναι καλό να το ξέρουν/συμφωνούν από την αρχή οι δύο σύντροφοι και που σε περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικοί ορίζοντες από τον καθένα, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να επικοινωνηθεί. Οι κρυφές ατζέντες δημιουργούν θέματα τα οποία υποβόσκουν συνεχώς μέσα στη σχέση ανεξαρτήτως πόσο καλά νομίζει ότι μπορεί να το κρύψει κάποιος.

Μια βραχυπρόθεσμη σχέση είναι διαφορετική καθώς πολλά από τα εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν σε μία πιο μόνιμη σχέση να μην προλάβουν να εμφανιστούν (π.χ έλλειψη ερωτικής επιθυμίας, προβλήματα υγείας, θέματα απόκτησης παιδιών/δημιουργίας οικογένειας). Συνεπώς εφόσον συνειδητά οι 2 σύντροφοι μπαίνουν σε αυτήν με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μπορούν να απολαύσουν όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που μπορεί να προσφέρει μια τέτοια σχέση (ερωτική έλξη, πάθος, ανανέωση, ταξίδια, επικοινωνία, υλικά οφέλη).

Στην περίπτωση που οι 2 σύντροφοι ενδιαφέρονται για μακροχρόνια σχέση ή σε περίπτωση που μία αρχικά βραχυπρόθεσμη σχέση πηγαίνει καλά και υπάρχουν σκέψεις για να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου, οι σύντροφοι θα πρέπει να έχουν μία ανοιχτή επικοινωνία με ειλικρίνεια σε θέματα που αφορούν τη φάση ζωή του καθενός και τους στόχους τους, το θέμα παιδιών και πώς θα αντιμετωπιστεί. Π.χ. αν κάποιος από τους δύο συντρόφους έχει ήδη παιδιά, για το αν κάποιος από τους δύο θέλει παιδί, το θέμα της μείωσης της ερωτικής επιθυμίας ακόμη και σε επίπεδο σεξουαλικής λειτουργικότητας, τις παρέες του κάθε συντρόφου και θέματα ζήλειας που μπορεί να υπάρχουν λόγω πιο κοντινών ηλικιών σε αυτές. Θέματα που πρέπει να συζητηθούν είναι επίσης η επιθυμία συγκατοίκησης, οικονομικά θέματα και θέματα οικονομικής εξάρτησης αν κάποιος δεν εργάζεται ή κάποιος υποχρεώνει τον άλλον να μην εργάζεται, την αποδοχή από το φιλικό/οικογενειακό περιβάλλον, θέματα υγείας/φροντίδας που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον εις βάρος του χρόνου του ενός ή του άλλου συντρόφου.

Χωρίς να σημαίνει ότι τα παραπάνω αποτελούν δέσμευση και ότι δεν μπορεί να αλλάξουν, καλό είναι να υπάρχει μία ένδειξη για το πώς σκοπεύει το ζευγάρι να τα αντιμετωπίσει, ή ποιες είναι οι απόψεις του καθενός στο κάθε θέμα καθώς πολλές φορές στα ζευγάρια (ανεξαρτήτως διαφορας ηλικίας) τέτοια θέματα αντιμετωπίζονται μόνο όταν συμβούν, χωρίς να έχουν συζητηθεί πρώτα και που στην πράξη αποδεικνύεται ότι υπάρχει τεράστια διαφορά στον τρόπο προσέγγισης. Έτσι γ΄ρήγορα επέρχονται συγκρούσεις και τελικά η ρήξη σε μία σχέση που μέχρι πρότινος έδειχνε πολύ καλή.

Εξυπακούεται ότι τα παραπάνω ισχύουν στις περιπτώσεις που και οι δύο είναι ελεύθεροι, καθως στις περιπτώσεις που κάποιος από τους δύο ή και οι δύο είναι δεσμευμένοι, υπεισέρχονται πρόσθετοι παράγοντες που αφορούν την ασφάλεια του καθενός στην κατάσταση που βρίσκεται (ακόμα και αν αυτή είναι προβληματική). Για αυτήν την περίπτωση δείτε το σχετικό άρθρο με θέμα ‘Σχέση με παντρεμένο’

Η γενική απάντηση λοιπόν είναι ότι μία σχέση με διαφορά ηλικίας μπορεί να δουλέψει εφόσον και οι δύο το θέλουν όχι μόνο ως πρόθεση αλλά και εφόσον είναι διατεθειμένοι να θίγουν ανοιχτά και έγκαιρα όλα εκείνα τα θέματα που μπορεί να την απειλήσουν.

Και μην ξεχνάμε, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε μία τέτοια σχέση το έχουν κυρίως όσοι είναι έξω από τη σχέση, οι οποίοι βλέποντας το διαφορετικό έχουν την τάση να κρίνουν αρνητικά , είτε λόγω δικών τους βιωμάτων ή πεποιθήσεων που σχετίζονται με το δικό τους ηθικό σύστημα αξιών, είτε ακόμα και από ζήλια. 

Στις περιπτώσεις που το περιβάλλον σας είναι αντίθετο σε κάτι τέτοιο, ακούστε τις απόψεις τους αλλά αποφασίστε με βάση τις δικές σας ανάγκες, αναλαμβάνοντας πάντα την ευθύνη των πράξεών σας και των πιθανών συνεπειών που μπορεί να οδηγήσουν είτε σε μία σχέση που δεν πέτυχε είτε σε μία σχέση που σας προσέφερε στιγμές ευτυχίας.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι κάθε σχέση έχει διαφορετική δυναμική και οι παράμετροι που μπορεί να την επηρεάσουν είναι πάρα πολλές και αλληλοεξαρτώμενες και για αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο που με τις γνώσεις του και την εμπειρία του θα μπορέσει να προσφέρει βοήθεια και μια πιο ξεκάθαρη ματιά.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε μια προσέγγιση στην δική σας περίπτωση, σας περιμένω σε μία συνεδρία να συζητήσουμε όλα τα παραπάνω και πώς αυτά βρίσκουν εφαρμογή σε σας.

Μπορείτε επίσης να δείτε το σχετικό video στο youtube

Μίλτος Τσιάκαλος

Life Coach – Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Share this post