Τι (δεν) είναι το life coaching

Τι δεν είναι το life coahing

Τι (δεν) είναι το life coaching

Τι δεν είναι το life coahing

Πολλοί μπερδεύουν κάποιον που δίνει συμβουλές αυτοβελτιωσης (παράδοξο πώς είναι αυτοβελτιωση όταν κάποιος σου λέει τι να κάνεις), κάποιον που βγαίνει στην τηλεόραση ή σε sites ή στα social και χρησιμοποιώντας τι έχει πετύχει στη ζωή του και σας δίνει αντίστοιχα συμβουλές πώς να το πετύχετε και εσείς, κάποιον που σας λέει να σκέφτεστε μόνο θετικά και να ξορκίσετε οτιδήποτε προκαλεί δυσθυμια ή δύσκολα συναισθήματα, κάποιον που σας λέει να επαναλαμβανετε θετικές φράσεις μπροστά από τον καθρέφτη για να πιστέψετε ότι είστε κάτι άλλο, κάποιον που σας λέει να έλξετε τον πλούτο και την αφθονία, κάποιον που μιλάει με ενεργειακους όρους, κάποιον που τα moto του είναι ‘αγάπη μόνο’, ‘ευγνωμοσύνη’ ,’δώστε χωρίς να λαμβάνετε’ και ‘όλοι είμαστε αδέρφια’ και ‘βρε μπαγάσα’.

Όλοι οι παραπάνω καμία σχέση δεν έχουν με το life coaching και είτε έχουν αυτοχριστεί με τον όρο είτε τους τον έχουν αποδώσει κάποιοι εντελώς άσχετοι με τον χώρο.

Το life coaching είναι συγκεκριμένη εξειδίκευση με συγκεκριμένη μεθοδολογία και εργαλεία την οποία την μαθαίνεις από συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης/σπουδών που συνήθως ακολουθεί τις απαιτήσεις κάποιου αναγνωρισμενου οργανισμού και έχει ελάχιστο όριο ωρών παρακολούθησης και καθορισμένη θεματολογία.

Τα θέματα που πραγματευεται έχουν να κάνουν με αλλαγές στη ζωή μας και στόχους που θέτουμε.

Δείτε εδώ αναλυτικά ‘Τι είναι το Life Coaching’ και ‘Τι είναι ο Coach’

Επίσης πολλοί ψυχολόγοι εξειδικευονται πλέον στον τομέα του Life Coaching παγκοσμίως.

Το να θεωρεί κάποιος ότι ο life coach είναι καποιος που θα σου δώσει οδηγίες ζωής είναι σαν να νομίζει ότι ένας Σύμβουλος θα σου δώσει συμβουλές.

Επίσης άλλο ο ψυχολόγος, άλλο ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, άλλο ο coach. Ο καθένας έχει το ρόλο του και το βάθος που μπαίνει στον ψυχισμό του πελάτη διαφέρει.

Το coaching είναι το πιο επιφανειακό και το πιο βραχυπροθεσμο.

Ακολουθεί κώδικα δεοντολογίας και απαιτείται η εκμάθηση δεξιοτήτων που έχουν να κάνουν με την ακρόαση και την ενθάρρυνση του πελάτη οπως και την μη παροχή συμβουλών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε σε αναγνωρισμενους συλλόγους όπως ο ICF για το τι είναι και τι απαιτείται για την διαπίστευση ενός προγράμματος ή ενός COACH.

Μίλτος Τσιάκαλος Life Coach

Share this post