Life Coaching

life coaching > Παράδειγμα συνεδρίας

life coaching παράδειγμα

Στο life coaching προσπαθούμε να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο, όπως αυτός έχει τεθεί από τον ενδιαφερόμενο, μέσα από ανοιχτές ερωτήσεις που θα μας θέσουν σε αναστοχασμό έτσι ώστε η λύση να βρεθεί από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο. Ακολουθεί ένα σύντομο απόσπασμα από μια life coaching συνεργασία ώστε να πάρετε μια ιδέα για την παραπάνω αρχή.

Π. Δεν έχω καθόλου προσωπικό χρόνο να ασχοληθώ με πράγματα που θα με κάνουν να νιώσω καλά.

C. Τι σε εμποδίζει να έχεις προσωπικό χρόνο;

Π. Γυρίζω από τη δουλειά και πρέπει να ασχοληθώ με τα παιδιά.

C. Υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να σε βοηθήσει με τα παιδιά;

Π. Ο συζυγός μου, αλλά γυρίζει κουρασμένος από τη δουλειά και δεν θέλω να τον φορτώσω με τις ασχολίες των παιδιών.

C. Κάνε μια υποθετική σκέψη ότι ο σύζυγός σου θα μπορούσε να σε βοηθήσει με τα παιδιά. Πώς φαντάζεσαι τότε τον προσωπικό σου χρόνο;

Π. Θα χαλάρωνα λίγο και εγώ. Θα πήγαινα ένα κομμωτήριο με την ησυχία μου, μπορεί να ξεκινούσα λίγο γυμναστική ή θα πήγαινα για καφέ με φίλες μου εκτός γραφείου.

C. Πώς βλέπεις τον εαυτό σου αν τα έκανες όλα αυτά;

Π. Σκέφτομαι ότι θα ήμουν πιο χαλαρή, με λιγότερα νεύρα και περισσότερη όρεξη να κάνω τα καθημερινά πρακτικά πράγματα με καθαρότερο μυαλό.

C. Μου λες λοιπόν ότι θα ήσουν πιο χαλαρή και πιο ανανεωμένη κατά κάποιον τρόπο;

Π. Ακριβώς.

C. Πόσο συχνά θα ήθελες να το κάνεις αυτό;

Π.  Όπως αισθάνομαι τώρα, ακόμα και μία φορά την εβδομάδα να μπορούσα θα ήταν τέλεια.

C. Μου ακούγεται πολύ σημαντικό για σένα να έχεις αυτήν την ελεύθερη μέρα μέσα στην εβδομάδα.

Π.  Έτσι νομίζω και εγώ!

C. Πώς θα μπορούσες να το κανονίσεις αυτό με το συζυγό σου;

Π. Θα το συζητήσω μαζί του αλλά δεν ξέρω αν θα το δεχτεί;

C. Πότε το ξανασυζητήσατε τελευταία φορά;

Π. Δεν το έχω ζητήσει ποτέ. Θεωρώ ότι η ασχολία με τα παιδιά είναι δουλειά της μαμάς.

C. Υπάρχουν κάποιες μέρες που ο μπαμπάς ασχολείται μαζί τους;

Π. Ναι το Σαββατοκύριακο, πάνε κάποια βόλτα όλοι μαζί και εγώ ασχολούμαι με την καθαριότητα του σπιτιού. Μπορώ να πω ότι επιστρέφουν όλοι χαρούμενοι.

C. Ας συνοψίσουμε λίγο. Ακούω εσένα να έχεις αναλάβει το ρόλο της μαμάς και της καθαριότητας του σπιτιού και να έχεις ανάγκη από λίγο προσωπικό σου χρόνο και επίσης ότι ο συζυγός σου περνάει καλά όταν είναι με τα παιδιά.

Π. Ναι. Τώρα όπως τα ακούω δεν θα ήταν παράλογο να έχω 2-3 ώρες κάθε εβδομάδα ελεύθερες για τις προσωπικές μου ασχολίες ζητώντας την βοήθεια του συζύγου μου.

C. Τι σκέφτεσαι να κάνεις;

Π. Θα κάνω μία συζήτηση μαζί του και θα του εξηγήσω πώς βλέπω την κατάσταση. Νομίζω θα με καταλάβει. Εξάλλου και αυτός έχει τον προσωπικό του χρόνο με τους φίλους του κάθε Παρασκευή που βγαίνουν για φαγητό το βράδυ.

Το παραπάνω είναι ένα παράδειγμα για να καταλάβετε την λογική του life coaching το οποίο βασίζεται κυρίως σε ερωτήσεις μη κατευθυντικού χαρακτήρα καθώς στο coaching θεωρούμε ότι ο ενδιαφερόμενος αφού αναγνωρίσει σαφώς τον στόχο του, στη συνέχεια βοηθώντας τον να οργανώσει τις σκέψεις τους μπορεί να πετύχει το αποτέλεσμα που θέλει καθώς ο ίδιος ξέρει πολύ καλύτερα την κατάσταση στη ζωή του.

Αυτός είναι και ο λόγος ότι το coaching μπορεί να έχει πιο άμεσα και πιο διαχρονικά αποτελέσματα σε σχέση με άλλες πιο επεμβατικές μεθόδους (στην περίπτωση πάντα που απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που δεν χρειάζονται ανάγκη κάποιας πιο εξειδικευμένης παρέμβασης όπως αυτή ενός επαγγελματία ψυχολόγου).

Μίλτος Τσιάκαλος

Leave a Reply

Εγγραφή στις ενημερώσεις μας

Καταχωρήστε το email σας για να ενημερώνεστε για επερχόμενα ομαδικά εργαστήρια, ομιλίες και δράσεις σχετικά με το Life Coaching.

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε την επικοινωνία από εμάς.

Βρείτε μας στα Social Media

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube

Online Webinar

Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε την online έκδοση του σεμιναρίου μας 《Ο Συνδρομητής που καλείτε δεν είναι Συναισθηματικά Διαθέσιμος 》.

Ένα διαδραστικό σεμινάριο που πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις, τους τρόπους που συνδεόμαστε με τους συντρόφους μας, τους λόγους που πιθανώς να αντιμετωπίζουμε προβλήματα ή επαναλαμβανόμενες καταστάσεις στις σχέσεις μας και τις λύσεις που προτείνονται.

Ο κύκλος κρατάει 3 εβδομάδες και γίνεται σε περιβάλλον online τάξης με video διαλέξεις, πλήρεις σημειώσεις, online quiz-ερωτηματολόγια και online συναντήσεις με τους εισηγητές κάθε Κυριακή στις 19.00-21.00 μέσω κάμερας αλλά και μέσω chat στην εκπαιδευτική πλατφόρμα.
Ο 1ος κύκλος ξεκινάει την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου

Το κόστος του κύκλου είναι 20 ευρώ για τις 3 εβδομάδες και μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση σε Internet είτε από κινητό τηλέφωνο είτε από υπολογιστή. Απαραίτητο είναι μόνο να έχει ανοιχτεί ένας λογαριασμός στο Gmail.

Μπορείτε να πάρετε μία πρόγευση στο παρακάτω trailer.

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ:

https://forms.gle/VraafvR4tiqwpJhU8