Η ιδανική σχέση χρειάζεται δουλειά ή τύχη;

Ιδανική σχέση

Η ιδανική σχέση χρειάζεται δουλειά ή τύχη;

Ιδανική σχέση

Ενέργεια στη φύση

Η φύση λειτουργεί με το έργο που εκφράζει την ενέργεια που χρειάζεται για γίνει μία λειτουργία (να παραχθεί ή να καταναλωθεί).

Οποιαδήποτε μορφή οργάνωσης και τάξης απαιτεί ενέργεια. Εκτός αν αφήσουμε το σύστημα στη ροή του το οποίο τελικά καταλήγει στην απόλυτη αταξία ή στον θερμικό θάνατο.

Αυτό στη ζωή ισοδυναμεί για μένα στη λεγόμενη απόσυρση ή παραίτηση.

Ωστόσο υπάρχουν και φιλοσοφίες που υποστηρίζουν αυτήν την απραξία, το να ακολουθούμε τη ροή των πραγμάτων και να μην αντιστεκόμαστε στο σύμπαν.

Ιδανικά αυτή η φιλοσοφία μπορεί να δουλέψει για κάποιον που έχει μειώσει τις ανάγκες του κοντά στο μηδέν (ασκητική ζωή) ή για κάποιον που οι ανάγκες του είναι καλυμμένες από κάπου αλλού (για την κάλυψη των οποίων όμως κάποιος άλλος σπατάλησε ενέργεια κάποια στιγμή στο παρελθόν).

Η ενέργεια είναι απαραίτητη και για να πάμε τη ζωή μας εκεί που θέλουμε και για να αποφύγουμε και την αταξία και αλλά και να αποφύγουμε εκείνη τη μορφή οργάνωσης που είναι αντίθετη με τα δικά μας θέλω.

Συνεπώς η ενέργεια ή δράση απαιτείται σε όλα τα θέματα που μας αφορούν. Είτε αυτό είναι η εργασία μας, είτε η καθημερινότητά μας, είτε η εκπλήρωση των αναγκών μας , είτε οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

Πόση ενέργεια δίνουμε σε αυτά που μας αφορούν;

Παραπονούμαστε συχνά για αυτά που βλέπουμε γύρω μας και αυτά που μας συμβαίνουν.

Ας αναρωτηθούμε πόσο έχουμε δουλέψει για αυτά;

Τι ενέργεια έχουμε δώσει για να τα οργανώσουμε;

Και αν έχουμε δώσει, την έχουμε δώσει προς τη σωστή κατεύθυνση;

Γιατί μπορεί να παράγουμε έργο αλλά αυτό να έχει μηδενικό ή ακόμα και αρνητικό αποτέλεσμα.

Παραπονούμαστε για τους πολιτικούς που έχουμε. Ασχοληθήκαμε ποτέ σοβαρά μαζί τους; Ελέγξαμε το έργο που αυτοί παράγουν; Πώς έχουν φτάσει εκεί που είναι;

Οργανωθήκαμε ποτέ συλλογικά και να διαμαρτυρηθούμε ουσιαστικά; ή μήπως ακλουθούμε τις γραμμές άλλων (καταναλώνοντας την ελάχιστη δυνατή ενέργεια) οι οποίοι και αυτοί τους ίδιους σκοπούς έχουν ;

Στο σχολείο καταναλώσαμε την έξτρα ενέργεια που απαιτείται; Ναι η παιδεία είναι χάλια και το σύστημα και μπλα μπλα. Δώσαμε χρόνο εμείς να ψάξουμε να βρούμε το σωστό; πήγαμε σε μια βιβλιοθήκη να βρούμε άλλα βιβλία; Σπάσαμε το κεφάλι μας να κάνουμε τις εργασίες μας μόνοι μας ή ανατρέξαμε σε κάποια πιο εύκολη λύση.

Με τα παιδιά μας. Ασχολούμαστε ; καταναλώνουμε ενέργεια για αυτά; Να διαβάσουμε να μάθουμε πράγματα που αφορούν την σύγχρονη παιδαγωγική και την παιδοψυχολογία;

Πολλοί έχουμε πλέον πρόσβαση στο Internet. Φροντίσαμε να μάθουμε Αγγλικά για να μας ανοίξει ένας νέος κόσμος πληροφοριών;

Παράγοντας τύχη

Σε αυτό το σημείο να αναφερθώ στο θέμα τύχη. Πολλές φορές η απάντηση που λαμβάνω στην ερώτηση ποια είναι τα όνειρά σας , είναι να κερδίσω το Τζόκερ.

Σπάνια θα ακούσω ένα οργανωμένο σχέδιο που θα αφορά το όνειρο. Έχουμε συνδυάσει την επιτυχία μας με την τύχη. Να κερδίσω το Τζόκερ και θα δεις.

Πόση πλάνη θα έλεγα εγώ.

Γιατί αν δεν μπορούμε  να το στηρίξουμε σε 2-3 χρόνια πάλι στην ίδια κατάσταση θα είμαστε και αυτό δείχνουν οι έρευνες. Αν δεν ξέρουμε πώς να διοχετεύσουμε αυτήν την ενέργεια απλά θα την σπαταλήσουμε.

Ναι υπάρχει και η τύχη στη φύση. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι το συστηματικό με αποτέλεσμα η τύχη να έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα.

Εφαρμογή στις σχέσεις

Διαβάζω λοιπόν ότι οι σχέσεις πρέπει να ρέουν και ότι αν είναι να προσπαθήσεις δεν έχει νόημα. Ο άλλος πρέπει να σε καταλαβαίνει από τη ματιά. Αν είναι να του πω τι θέλω, τι νόημα έχει.

Πολύ ωραίο αλλά και πολύ παραμυθένιο και πολύ βολικό θα έλεγα. Γιατί η παραπάνω αντίληψη τι εξυπηρετεί; το να μην πασχίσω για τίποτα. Το να κερδίσω το Τζόκερ. Το να βρεθεί ένας άνθρωπος που από την αρχή ταιριάξαμε, κολλήσαμε και όλα ωραία και καλά και η ζωή συνεχίζεται.

Και δεν μιλάμε για τη φάση του έρωτα που η φύση τον έκανε πλανευτή για να επιδιώξει τους σκοπούς της (βλέπε αναπαραγωγή του ωραίου και του πιο δυνατού).

Που εκεί τραβηγμένοι από μια ελκυστική παρουσία, γραμμωμένους μυς , καμπύλες ή οικονομική ισχύ τα βλέπουμε όλα ιδανικά και χωρίς κόπο. Που ακόμα και εκεί. Όταν είμαστε στη φάση της αναζήτησης θα σπαταλήσουμε ενέργεια για να σαγηνεύσουμε τον άλλον. Δεν θα βγούμε με τη φόρμα άπλυτοι, άλουστοι και τα προχθεσινά εσώρουχα. Θα έχουμε κάνει την έρευνά μας θα έχουμε σπαταλήσει ενέργεια. Δεν θα μας χτυπήσει την πόρτα απλά.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; για δείτε εκεί έξω. Για ρωτήστε πόσες από τις επιτυχημένες σχέσεις δούλεψαν έτσι. Απλά ταιριάξαμε και δεν πασχίσαμε για τίποτα μέσα στη σχέση;

Πόσες από αυτές τις επιτυχημένες σχέσεις είναι όντως επιτυχημένες; Μήπως ο ένας από τους 2 καταπίεσε συστηματικά τα θέλω του; Μήπως δεν τόλμησε ποτέ να ζητήσει ικανοποίηση των αναγκών του;

Ποιες δυσκολίες περάσαμε σαν ζευγάρι και μας ένωσαν;

Οι σχέσεις απαιτούν κόπο, δουλειά , αυτογνωσία και μοίρασμα συναισθημάτων και σκέψεων. Αλλιώς θα μείνουν σε ένα επιφανειακό επίπεδο που θα ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες. Συμβίωση, τροφή άντε και σεξ καμία φορά (αν δεν υπάρχει κάποιος τρίτος πιο διαθέσιμος)

Την άποψη ότι οι σχέσεις δεν απαιτούν κόπο τη συναντάω και από ανθρώπους που στο παρελθόν δούλεψαν για τις σχέσεις τους και είτε πληγώθηκαν είτε απογοητεύτηκαν από την συμπεριφορά των ατόμων που ήρθαν κοντά. Αυτοί οι άνθρωποι έχοντας ανοιχτές πληγές έχουν προτιμήσει την απόσυρση και την παραίτηση από όλα αυτά. Και τι ποιο ωραία δικαιολογία.

 Ότι οι σχέσεις δεν πρέπει να απαιτούν κόπο για αυτό θα σημαίνει ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει με μένα (γιατί από την άλλη δεν θέλω να παραδεχτώ την πληγή μου και την απόσυρσή μου γιατί θα φανώ ευάλωτος/αδύναμος) και η κοινωνία μας θέλει δυνατούς, ανεξάρτητους να στεκόμαστε στα πόδια μας χωρίς να έχουμε ανάγκη κανέναν.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι πολλές φορές αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους και μετά προσπαθούμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Και τότε ο κόπος είναι πολλαπλάσιος και τις περισσότερες φορές μάταιος και τότε σίγουρα οδηγεί στην απογοήτευση αλλά και σε απόψεις ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει.

Η δουλειά είναι αναγκαίο να γίνεται από την αρχή ακόμα και με μικρές δόσεις.

Συνοψίζοντας.

Θεωρώ ότι τα πράγματα απαιτούν εργασία, ενέργεια κόπο. Σίγουρα υπάρχουν πιο εύκολα μονοπάτια τα οποία όμως ακόμα και αυτά για να τα ανακαλύψεις χρειάζεται ενέργεια από πριν. Χιλιετίας εμπειριών έχουν μαζευτεί στα βιβλία, στην θεωρία, στην επιστήμη. Ας τα εκμεταλλευτούμε.

Ας αφήσουμε τη μοιρολατρική στάση και ας πάρουμε κάποια πράγματα στα χέρια μας.

Ας παραδεχτούμε ότι δεν έχουμε χρόνο αν κάτι δεν μπορούμε να το κάνουμε αλλά ας δεχτούμε αντίστοιχα ότι τα πράγματα είναι αποτέλεσμα του χρόνου που διαθέσαμε.

Είναι ο χρόνος που ξόδεψες για το τριαντάφυλλό σου

που το κάνει τόσο σημαντικό

Δείτε εδώ το σχετικό Video

Share this post