Και τώρα τι; Life coaching ή οδηγός επαγγελματικού αυτοπροσανατολισμου…

Life Coaching Ερωτήσεις και Απαντήσεις (FAQ)

Και τώρα τι; Life coaching ή οδηγός επαγγελματικού αυτοπροσανατολισμου…

Συζητούσαμε πρόσφατα με τη σύζυγο ενός φίλου. Εδώ και κάποιους μήνες έχει διακόψει την εργασία της λόγω μιας συμφέρουσας αμοιβαίας συμφωνίας αποχώρησης και μετά από 15 χρόνια επιτυχημένης καριέρας στο χρηματοοικονομικό χώρο.
Μετά τον πρώτο καιρό που απόλαυσε την ηρεμία και τη χαλάρωση της μη εργασίας και μετά την ενασχόληση με όλα αυτά που ο καθένας μας ονειρεύεται να κάνει όταν σταματήσει τη δουλειά του (hobby, γυμναστική, ταξίδια) άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια η ανάγκη για τη συνέχιση της εργασίας (και όχι απαραίτητα λόγω οικονομικής ανάγκης).
Σε αυτό το σημείο και μέσα από τη συζήτηση προέκυψε ο έντονος προβληματισμός της σε σχέση με την κατεύθυνση που θα έπρεπε να ακολουθήσει ως προς την νέα καριέρα της.
Παρ όλη την επιτυχία της στο πρότερο κομμάτι του επαγγελματικού της βίου, δεν αισθανόταν σίγουρη για το κατά πόσο θα έπρεπε να ασχοληθεί με το ίδιο αντικείμενο, καθώς όπως παραδέχθηκε , ξεκίνησε με αυτό την επαγγελματική της ζωή και καθώς τα χρόνια περνούσαν και δεδομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαφόρων έργων που αναλάμβανε, δεν προέκυψε ποτέ η ανάγκη να ψάξει αν το συγκεκριμένο επάγγελμα της ταιριάζει, κάτι που συνέβη όμως στην παρούσα συγκυρία που είχε στη διάθεσή της περισσότερο χρόνο για αυτοπαρατήρηση.
Εδώ βλέπουμε να αποκαλύπτεται κάτι πολύ σημαντικό. Το γεγονός ότι είμαστε επιτυχημένοι σε ένα επάγγελμα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και αυτό που μας ταιριάζει ή μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι εξασκώντας το.
Η επιτυχία μας μπορεί να είναι συνάρτηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών μας όπως για παράδειγμα της υπευθυνότητάς μας ή της επιμονής μας να φέρουμε επιτυχώς σε πέρας μια εργασία που αναλαμβάνουμε.
Η εμπειρία δείχνει όμως ότι αργά ή γρήγορα, μια εργασία που στηρίζεται μόνο στα παραπάνω χαρακτηριστικά, όσο καλά και επιτυχημένα και αν την επιτελούμε, πιθανώς να μας εξαντλήσει αφού θα απορροφά πόρους οι οποίοι θα πρέπει να αναπληρώνονται συνεχώς από εξωγενείς πηγές ευχαρίστησης και ικανοποίησης. Αν ωστόσο η ικανοποίηση προέρχεται από την ίδια την εργασία, τότε οι μπαταρίες μας θα αυτοτροφοδοτούνται και θα είναι γεμάτες ώστε να απολαύσουμε πλήρως και τις άλλες πηγές ικανοποίησης (οικογένεια, φίλοι, ερωτική σχέση, Hobby).
Σε αυτό το σημείο μπορεί να προκύψει το γνωστό δίλημμα κατά πόσον πρέπει κανείς να κάνει εργασία το Hobby του. Σε αυτήν την προσέγγιση υπάρχει όμως μια πλάνη.
To hobby συνήθως πραγματοποιείται χωρίς πίεση, χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα και χωρίς την ανάγκη παραγωγής χρημάτων για βιοποριστικούς λόγους. Επίσης έχει να κάνει με την συναναστροφή με ανθρώπους που εμείς επιλέγουμε. Αυτοί είναι συνήθως και οι λόγοι που αποτελεί μια ευχάριστη ασχολία. Τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν κάποιος έχει να κάνει με απαιτήσεις για τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, σταθερή ποιότητα, οικονομική διαχείριση πόρων και συναναστροφή με πελάτες, που (στην καλύτερη των περιπτώσεων) έχουν απαιτήσεις ανάλογες με τα χρήματα που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν.
Τα παραπάνω πιθανώς να μετατρέψουν το hobby σε μια πιεστική εμπειρία με αποτέλεσμα την μειωμένη απόδοση σε σχέση με αυτή που υπήρχε όταν αυτό εξασκούταν σαν hobby. Επίσης σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί και μια άλλη ασχολία που θα λειτουργεί ως αποσυμπίεση από το αρχικό hobby/εργασία.
Η προσέγγιση του life coaching στην παραπάνω κατάσταση, είναι η ανίχνευση των βασικών αξιών του ενδιαφερόμενου (που συνήθως τoν ακολουθούν από παιδί) μέσω της συζήτησης, της αναδρομής στο παρελθόν και της χρήσης ειδικών ερωτηματολογίων. Αυτές θα αποτελέσουν την πυξίδα για την επιλογή του βέλτιστου επαγγελματικού προσανατολισμού.
Μέσα από στοχευμένες ερωτήσεις αυτοπαρατήρησης, ο life coach θα φέρει στην επιφάνεια εκείνα τα χαρακτηριστικά του ενδιαφερόμενου τα οποία εφόσον τα ενσωματώσει στην μελλοντική του εργασία θα του προφέρουν τον ενθουσιασμό και το πάθος που θα τον οδηγήσουν στη διαχρονική ικανοποίηση και κατά συνέπεια στην επιτυχία του επιλεχθέντος επαγγέλματος.
Τα παραπάνω μπορούν να εφαρμοστούν και στην περίπτωση αιτημάτων για εξεύρεση αντικειμένου σπουδών, ώστε ο ενδιαφερόμενος να επιλέξει μια κατεύθυνση που θα ανταποκρίνεται στα προσωπικά του ταλέντα και αξίες και όχι σε μια κατεύθυνση που θα εκπληρώνει τις επιθυμίες του κοντινού του περιβάλλοντος ή τις προβλέψεις κάποιου ‘ειδικού’ που θα του προτείνει μια κατεύθυνση με βάση κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια τα οποία πιθανόν ουδεμία σχέση θα έχουν με τις βαθύτερες επιθυμίες και ταλέντα του άμεσα ενδιαφερομένου.
Το life coaching με τις τεχνικές του είναι σε θέση να βοηθήσει το άτομο να αναδείξει από μόνο του τα θέλω του και έτσι να αυτοεκπληρώσει μια επιτυχημένη καριέρα που σε συνδυασμό με την επιτυχία του και στους άλλους σημαντικούς τομείς της ζωής του (φίλοι, οικογένεια, σχέση με το περιβάλλον, αυτοβελτίωση) θα το φέρει πιο κοντά στην αυτοπραγμάτωσή του.

Μίλτος Τσιάκαλος
Lifecoach

Share this post