Βαθύτερες προσωπικές αξίες και ο δρόμος προς την πληρότητα

Βαθύτερες προσωπικές αξίες και ο δρόμος προς την πληρότητα

Σαν ανθρώπινα όντα έχουμε προσωπικές αξίες, πεποιθήσεις και συμπεριφορές τις οποίες έχουμε αναπτύξει στην πορεία της ζωής μας. Η οικογένεια, οι φίλοι, ο κοινωνικός μας περίγυρος και οι εμπειρίες που είχαμε, έχουν συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

Οι προσωπικές αξίες, είναι οι αρχές , τα πρότυπα, οι έννοιες που ένα άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων θεωρεί υψίστης σημασίας και καθορίζει κατά μία έννοια την ταυτότητάς τους. Αυτές οι αξίες δρουν σαν πυξίδα στο δρόμο που χαράσσουμε στη ζωή μας και στις αποφάσεις που λαμβάνουμε.

Συνήθως, μία προσωπική αξία δημιουργείται από μία πεποίθηση που σχετίζεται με το πόσο σημαντική θεωρούμε μία ιδέα ή ένα τύπο συμπεριφοράς. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να θεωρούν αξία τους την ενασχόληση με την οικολογία. Άλλοι που μπορεί να δουλεύουν σε έναν τομέα (π.χ. αλιεία, υλοτομία) μπορούν να έχουν προσωπικές αξίες που να έρχονται σε άλλη προτεραιότητα. Οι εν λόγω αξίες μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις που παίρνουμε και μπορεί να τους δώσουν την έννοια της υποκειμενικότητας καθώς οι ιεράρχηση των αξιών είναι εντελώς προσωπική (χωρίς να υπεισέρχεται η έννοια του σωστού ή λάθους).

Πολλές φορές όμως, οι παραπάνω αξίες, αντί να αναβλύζουν από το βαθύτερο εγώ μας, προέρχονται από εξωτερικά ‘πρέπει’. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να οδηγήσουν στην απενεργοποίησή μας, στην αποφυγή του πάθους και στο κυνήγι μίας ζωής που δεν μας προκαλεί ουσιαστικό ενδιαφέρον αλλά γίνεται για να ικανοποιήσει πρότυπα εκτός του πραγματικού μας εαυτού. Αν αντιθέτως προσεγγίσουμε τη ζωή μας από τις βαθύτερες αξίες μας, αποκτούμε έμπνευση, πάθος, μπαίνουμε σε ροή στις δραστηριότητές μας και ενεργοποιούμαστε στο μέγιστο. Πολλές φορές μάλιστα νιώθουμε ο σκοπός μας να μας τραβάει αυτός αντί να παλεύουμε εμείς να πάμε προς τα εκεί.

Συχνά, οι βαθύτερες προσωπικές αξίες μας, διαφέρουν από αυτές που μάθαμε από τους γονείς μας, από το σχολείο μας, από τη θρησκεία μας. Οι τελευταίες αναμφισβήτητα μας βοηθούν να ενσωματωθούμε καλύτερα στην κοινωνία μας και γενικότερα στο περιβάλλον μας ωστόσο πολλές φορές μπορεί να μας οδηγήσουν σε μία βαρετή ζωή η οποία να μας αφήνει συνεχώς την αίσθηση του ανικανοποίητου.

Μερικές επισημάνσεις για τις βαθύτερες αξίες μας :

  • Οι βαθύτερες αξίες μας είναι προσωπικές, μοναδικές και εξατομικευμένες
  • Οι βαθύτερες αξίες μας ξεπροβάλλουν αυθόρμητα
  • Οι βαθύτερες αξίες μας είναι αυτό που έχει νόημα για μας
  • Οι βαθύτερες αξίες μας οδηγούν στη διατήρηση της ευτυχίας μας και την προσωπική μας ολοκλήρωση
  • Οι βαθύτερες αξίες μας προέρχονται από το προσωπικό μας κάλεσμα
  • Οι βαθύτερες αξίες μας ενοποιούν καρδιά και μυαλό
  • Οι βαθύτερες αξίες μας βοηθάνε στις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις μας
  • Οι βαθύτερες αξίες μας ενεργοποιούν και μας κάνουν να αισθανόμαστε ζωντανοί
  • Οι βαθύτερες αξίες μας ωθούν να φροντίζουμε τους άλλους
  • Οι βαθύτερες αξίες μας καθορίζουν τις αυθόρμητες πράξεις μας περισσότερο από κάθε τι άλλο
  • Οι βαθύτερες αξίες μας δίνουν νόημα στη ζωή μας
  • Οι βαθύτερες αξίες μας περιλαμβάνουν τα αυθεντικά μας συναισθήματα
  • Οι βαθύτερες αξίες μας προκαλούν έμπνευση
  • Οι βαθύτερες αξίες μας βοηθούν στην επίτευξη των στόχων μας
  • Οι βαθύτερες αξίες μας οδηγούν στην απελευθέρωσή μας
  • Οι βαθύτερες αξίες μας οδηγούν στην καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής μας

…εφόσον τις γνωρίζουμε

Πολύ συχνά μπορεί να μπερδέψουμε τις ανάγκες μας με τις αξίες μας. Ωστόσο η ικανοποίηση των αναγκών μας είναι κάτι το οποίο ουσιαστικά μας οδηγεί στην ανάδειξη των προσωπικών μας αξιών και κατ’ επέκταση στην αίσθηση της ευδαιμονίας. Για παράδειγμα ικανοποιώντας την ανάγκη μου για ένα σπίτι ή για συντροφικότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είμαι ευτυχισμένος καθώς αξία μου μπορεί να είναι η πολυτέλεια.

Αντιθέτως αν η αξία μου είναι η αισθητική ή η συντροφικότητα , ένα όμορφο σπίτι ή ένας ιδανικός σύντροφος θα μου δώσει την αίσθηση της πληρότητας. Το life coaching μπορεί να βοηθήσει στην ανάδειξη και στο ξεκαθάρισμα των βαθύτερων προσωπικών μας αξιών. Τα δυνατά μας σημεία, μπορούν να ενσωματωθούν με το βαθύτερο νόημα μας και να μας οδηγήσουν σε μία ευτυχισμένη και πλήρη ζωή, ευθυγραμμισμένη με τον ιδανικό μας εαυτό.

Share this post