Σχεδιάζοντας την ιδανική μας επιχειρηματική δραστηριότητα.
Όπως δημοσιεύτηκε στο Blog του Athens Coaching Institute
Έχοντας αναζητήσει τις κατευθύνσεις στη ζωή μας που μας παθιάζουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε ενεργοποιημένοι, έχουμε πραγματοποιήσει ήδη το πρώτο βήμα προς ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό ξεκίνημα. Το επόμενο βήμα έχει να κάνει με την προβολή του αυτών των χαρακτηριστικών που μας παθιάζουν σε μία δραστηριότητα η οποία θα το εμπεριέχει.
Πολλές φορές ξεκινάμε με την εμπλοκή μας σε σχέδια που είναι άσχετα με τις δεξιότητες μας, τις κλίσεις μας , τις βαθύτερες προσωπικές αξίες μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εξαντλούμε τους ψυχικούς μας πόρους γρήγορα και είτε να εγκαταλείπουμε εντελώς, είτε να πιεζόμαστε με την καθημερινότητα της δουλειάς κάτι που νομοτελειακά θα οδηγήσει ή στην διακοπή των σχεδίων μας ή στη συντήρηση μιας οριακά ανεκτής κατάστασης.
Έχοντας ανακαλύψει τα πράγματα που μας ενεργοποιούν-παθιάζουν , έχουμε ήδη καταφέρει να βρούμε ένα κίνητρο που μας δίνει την όρεξη να ξεκινήσουμε. Αυτό αποτελεί και ένα πρώτο μυστικό επιτυχίας. Ακόμα και τότε, εμπόδιο στο να κάνουμε την αρχή (ακόμα και στο να τη σκεφτόμαστε) αποτελεί η πεποίθηση ότι μας λείπουν οι πόροι για να ασχοληθούμε με το όλο εγχείρημα. Μας λείπει η όρεξη, τα χρήματα, οι κατάλληλοι συνεργάτες, ο χώρος, τα βήματα. Όλα αυτά συσσωρεύονται στο μυαλό μας και αποτελούν περιοριστικούς παράγοντες οι οποίοι μας φρενάρουν πριν ακόμα ξεκινήσουμε.
Στο coaching αφαιρούμε αυτή τη δυσκολία εκμεταλλευόμενοι τη φαντασία μας και το ιδανικό μοντέλο. Δημιουργούμε ένα ιδανικό ασφαλές περιβάλλον, όπου υπάρχουν αστείρευτοι πόροι (χρήματα, ανθρώπινο δυναμικό, εγκαταστάσεις, πληροφορία). Βασισμένοι σε αυτό το μοντέλο και σε συνδυασμό με τα πράγματα που μας ενεργοποιούν αναζητούμε πλέον το αντικείμενο της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας και αρχίζουμε να σχεδιάζουμε το επιχειρηματικό πλάνο όπως ακριβώς θα το φανταζόμαστε σε μία ιδανική κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο , περνάμε από τις αόριστες ιδέες που έχουμε στο μυαλό μας σε κάτι πολύ συγκεκριμένο.
Ποιο το επιχειρηματικό μας αντικείμενο; πώς φανταζόμαστε τις εγκαταστάσεις του; πώς είναι επιπλωμένες; ποιοι δουλεύουν σε αυτές; ποιοι είναι οι συνεργάτες μας; ποια είναι η καθημερινότητά μας στη ζωή μας; που απευθυνόμαστε; πώς προωθούμε τις υπηρεσίες μας/προϊόντα μας; πώς επηρεάζει τους άλλους τομείς της ζωή μας ; Η παραπάνω άσκηση δημιουργεί ένα πρώτο μοντέλο και ανατροφοδοτεί την όρεξή μας να το ξεκινήσουμε εφόσον αυτό που φανταστούμε και σχεδιάσουμε είναι κάτι που μας προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να θέσω το ερώτημα σε εσάς. ‘Αν είχατε ανεξάντλητους πόρους για να ξεκινήσετε μια επιχειρηματική δραστηριότητα, ποια θα ήταν αυτή; Τι θα σας προσέφερε αν την πραγματοποιούσατε;’