Δεν μπορώ να πω όχι. Το ‘καλό παιδί’
Υπάρχουν πολλές πεποιθήσεις που μας ακολουθούν από τα παιδικά μας χρόνια, είτε γιατί αυτές μας έμαθαν οι γονείς μας και το περιβάλλον μας, είτε γιατί απλά παρατηρούσαμε τους άλλους να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, είτε γιατί όταν τις ακολουθούσαμε η ζωή μας κυλούσε ομαλά.
Επειδή όταν ήμασταν παιδιά ο τρόπος σκέψης μας διέφερε σημαντικά από τον τρόπο που σκεφτόμαστε ως ενήλικες και ίσως να μην είχαμε την δυνατότητα να τις σκεφτούμε διεξοδικά και να εξετάσουμε αν ήταν λογικές ή παράλογες, οι πεποιθήσεις αυτές μπορεί να έγιναν μια “ιερή αλήθεια”, απαράβατοι κανόνες σύμφωνα με τους οποίους ακόμα και στα ενήλικά μας χρόνια συμπεριφερόμαστε.
Ωστόσο αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα, να μας πιέζει ψυχολογικά και να μας οδηγεί σε καταστάσεις που δύσκολα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, προκαλώντας μας συνεχές στρες.
Μία από αυτές τις πεποιθήσεις είναι και αυτή που αφορά στις πηγές αναγνώρισης, αγάπης και επιβεβαίωσης και στον τρόπο που υπάρχει να τις λαμβάνουμε επαρκώς.
Αναλυτικότερα μπορεί να βρεθούμε να πιστεύουμε ότι:
To να λαμβάνω αγάπη, αναγνώριση και επιβεβαίωση από την οικογένειά μου, τον σύντροφό μου, τους φίλους μου, τους συνεργάτες μου και τον περίγυρό μου, είναι πολύ σημαντικό για μένα με κάθε κόστος. Εάν δεν τους ικανοποιώ με την συμπεριφορά μου, υπάρχει ο κίνδυνος να με απορρίψουν, να με κριτικάρουν ή να με εγκαταλείψουν.
Πώς θα αντιληφθείτε ότι βιώνετε μια τέτοια κατάσταση;
- Αισθάνεστε φόβο για πιθανή απόρριψη ή αποδοκιμασία από τους άλλους
- Νιώθετε έλλειψη αναγνώρισης
- Φοβάστε μην σας κατηγορήσουν ή την κριτική των άλλων
- Αισθάνεστε ζήλια
- Αγνοείτε ή αισθάνεστε αμφιθυμία για μια υπάρχουσα σχέση.
- Αισθάνεστε υποχρεωμένοι να κάνετε παραπάνω πράγματα από αυτά που θέλετε και που θα ικανοποιήσουν μόνο τους άλλους
- Αποφεύγετε να πείτε “όχι”
- Αποφεύγετε τις συγκρούσεις με κάθε κόστος
- Φοβάστε τι θα σκεφτούν οι άλλοι για σας
- Προσπαθείτε να είστε συνέχεια ‘το καλό παιδί’
- Υπακούτε χωρίς αντιρρήσεις στους άλλους
- Ακολουθείτε τα χρονοδιαγράμματα των άλλων
Παράδειγμα:
Κάθε φορά που λέτε “ναι” ενώ στην πραγματικότητα θέλετε να αρνηθείτε ή ακόμα και στις λίγες περιπτώσεις που λέτε “όχι” αισθάνεστε ενοχές για αυτό, ουσιαστικά ανταποκρίνεστε σύμφωνα με κάποιες πεποιθήσεις που σας έχουν περαστεί από τότε που ήσασταν ακόμα παιδιά και πιθανώς αυτές οι πεποιθήσεις δεν σας εκφράζουν πια. Όταν συμβαίνει αυτό, ξεκινάτε να νιώθετε στρες και αρχίζετε να εξοικειώνεστε και να ανέχεστε αυτό το συναίσθημα.
Ο σκοπός της συνεργασίας μας στο life coaching σε μια τέτοια περίπτωση είναι η ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης, η έμφαση στην ιδέα ότι είμαστε αυτό-εξαρτώμενοι και οι τρόποι να το πετύχουμε και τέλος η συνειδητοποίηση της προτεραιότητας του εαυτού μας απέναντι στους γύρω μας, με την έννοια ότι όταν εμείς είμαστε γεμάτοι και ικανοποιημένοι, τότε αβίαστα μπορούμε να προσφέρουμε στους γύρω μας αυτά που εμείς συνειδητοποιημένα θέλουμε και όχι αυτά που εκείνοι απαιτούν.
Ο life coach θα σας βοηθήσει να καταλάβετε, ότι η πιθανότητα να λαμβάνετε αγάπη, αναγνώριση και επιβεβαίωση συνεχώς από το περιβάλλον σας είναι πολύ μικρή. Στην καλύτερη περίπτωση όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα έχετε από τον περίγυρό σας σε τακτική βάση, με διαφορετική ένταση και ανάλογα με τις περιστάσεις που περνάει ο κάθε εμπλεκόμενος. Συνεπώς ο καταλληλότερος άνθρωπος για να λαμβάνεται όλα αυτά που έχετε ανάγκη και μάλιστα όποτε τα χρειάζεστε, είναι ό ίδιος σας ο εαυτός. (Σημειώστε ότι η ανάγκη για τα παραπάνω αποτελούν σύμφωνα και με τον Maslow μερικές από τις βασικότερες ανάγκες των ανθρώπων οι οποίες και πρέπει να ικανοποιηθούν για να προχωρήσουν στην εξέλιξή τους (δείτε Maslow και πυραμίδα των αναγκών).
Αν θέλαμε να συμπυκνώσουμε τα παραπάνω σε μερικές φράσεις που θα φέρναμε τακτικά στη σκέψη μας θα χρησιμοποιούσαμε τις εξής:
Είμαι ευχαριστημένος με αυτό που είμαι.
Εκτιμώ τα ταλέντα μου και τις ικανότητές μου και προσπαθώ να τα βελτιστοποιήσω.
Η ικανοποίηση των σημαντικότερων αναγκών μου εξαρτάται κυρίως από μένα.
lifecoaching.gr