Αλλαγή καριέρας; Εύρεση εργασίας
Σε αυτή την νέα περίοδο που μπαίνουμε αναμένονται πολλές ανακατατάξεις στο εργασιακό κομμάτι των ανθρώπων.
Αλλαγή δουλειάς πιθανώς και ψάξιμο για μία εργασία που να μας ταιριάζει περισσότερο.
Πώς γίνεται κάποιοι άνθρωποι να κάνουν τη δουλειά τους με χαρά και άλλοι να φαίνονται όλη την ώρα παραπονούμενοι και αγανακτισμένοι;
Γιατί κάποιοι είναι πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν ενώ άλλοι κοιτάζουν απλά το ρολόι να φύγουν;
Έχουν καθιερωθεί σαν αιτία του κακού αποκλειστικά οι χαμηλές (σε σχέση με τις ανάγκες) χρηματικές απολαβές.
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.
Τις περισσότερες φορές κίνητρο για μια ευχάριστη εργασιακή ζωή δεν είναι τα χρήματα αλλά πολλοί άλλοι παράγοντες οι οποίοι είναι διαφορετικοί για τον καθένα μας.
Οι πιο πολλοί άνθρωποι όταν επιλέγουν μια δουλειά (όπως επίσης και οι εργοδότες) αμελούν να δώσουν την πρέπουσα σημασία σε κάτι πολύ σημαντικό. Στις πραγματικές επιθυμίες του εργαζομένου και στις προσωπικές εργασιακές αξίες που έχει.
Ενώ ασχολούνται με τις γνώσεις, την εμπειρία, τις δεξιότητες , δεν δίνουν βαρύτητα σε αυτό που θα αποτελέσει το ψυχολογικό καύσιμο.
Του αρέσει η ομαδικότητα; Του αρέσει να εξυπηρετεί; Θέλει ασφάλεια; Χρειάζεται να παίρνει πρωτοβουλία ή του αρέσουν οι εντολές;
Η δουλειά αποτελεί μέσο για κάτι άλλο ή βρίσκει νόημα μέσα από το συγκεκριμένο αντικείμενο;
Οι παραπάνω παράμετροι και δεκάδες άλλες, αποτελούν εργασιακές προσωπικές αξίες οι οποίες θα πρέπει να εξετάζονται πριν αποφασίσουμε να επιλέξουμε μια νέα καριέρα, έναν νέο εργαζόμενο ώστε να δούμε αν υπάρχει συμβατότητα και πιθανότητα επιτυχίας σε αυτό που θα κάνει (όντας χαρούμενος στο 1/3 του 24ώρου του).
Ακόμα και σε μία υπάρχουσα εργασία, μπορεί κάποιος αν διαπιστώσει τις εργασιακές του αξίες, να ανακατευθύνει τον τρόπο δουλειάς του ώστε να τις συμπεριλάβει.
Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι άνθρωποι όπως και στην προσωπική τους ζωή κινούνται εντελώς στην τύχη. Χωρίς εξέταση εκείνων των παραμέτρων που θα τους οδηγήσουν σε μία ευτυχισμένη καριέρα, καθώς αυτό απαιτεί μια δουλειά με τον εαυτό μας (ή με κάποιον ειδικό) ώστε να καταλάβουμε ποιοι είμαστε και τι μας ικανοποιεί.
Και αυτό φέρνει γρήγορα συμβιβασμό, ρομποτοποίηση και μια ζωή χωρίς χρώμα.
Ας αναλάβουμε επιτέλους την ευθύνη της ικανοποίησής μας!
Μίλτος Τσιάκαλος
Life Coach