Υπερβολικό άγχος, Τρόποι αντιμετώπισης
1. Κατανοήστε τον τρόπο που εκδηλώνεται το άγχος στο πρόσωπο που σας ενδιαφέρει (Επιθετικά, Αμυντικά, με Αδράνεια).
2. Ρωτήστε με ποιον τρόπο μπορείτε να βοηθήσετε (χωρίς να μαντεύετε). Άλλοι άνθρωποι χρειάζονται πρακτική υποστήριξη/καθοδήγηση, άλλοι συναισθηματική υποστήριξη.
3. Υποδείξετε τους τις στιγμές που φαίνονται αγχωμένοι και βοηθήστε τους να καταλάβουν τα μοτίβα συμπεριφοράς που εκδηλώνουν υπό αυτές τις συνθήκες (π.χ. έχουν νεύρα με όλους)
4. Θυμίστε τους στιγμές στο παρελθόν που σε παρόμοιες φάσεις είχαν ανταποκριθεί με επιτυχία.
5. Ρωτήστε τους ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που μπορεί να συμβεί σε αυτό που τους αγχώνει, ποιο είναι το καλύτερο σενάριο και ποιο είναι το πιο πιθανό σενάριο.
6. Προσφέρετε υποστήριξη αλλά χωρίς να αναλαμβάνετε να κάνετε εσείς τις υποχρεώσεις που τους αγχώνουν. Εναλλακτικά σκεφτείτε μαζί τους τρόπους αντιμετώπισης. (Εξαιρούνται παθολογικές περιπτώσεις όπως π.χ. σοβαρή κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές όπου χρειάζεται η συμβουλή ειδικού ψυχολόγου/ψυχιάτρου)
7. Σε σοβαρές περιπτώσεις άγχους (αγχώδεις διαταραχές όπως διαταραχή πανικού, αγοραφοβία, μετατραυματικό στρες κλπ) που νιώθετε ότι δεν μπορείτε να βοηθήσετε μην στιγματίζετε το άτομο και μην επιμένετε να αλλάξει. Απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας ενώ ταυτόχρονα αποδεχθείτε την συμπεριφορά του και καθησυχάστε τον ότι είναι μία δύσκολη περίοδο που θα περάσει. Παρακινήστε τον να διατηρήσει ενδιαφέροντα και χόμπι που του αρέσουν ή να ξεκινήσει καινούργια.
8. Φροντίστε τον εαυτό σας. Η υπερβολική φροντίδα για τους άλλους μπορεί να σας δημιουργήσει και εσάς υπερβολικό άγχος. Κατανοήστε το ρόλο σας, που δεν είναι η θεραπεία αλλά η υποστήριξη. Προτείνετε κοινές δραστηριότητες όπως βόλτες στη φύση, συνεδρίες χαλάρωσης (π.χ Yoga, χοροθεραπεία κ.α.)