Αναβλητικότητα και πώς να την ξεπεράσω
Η αναβλητικότητα είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους.
Ουσιαστικά αφορά στην καθυστέρηση ή στην αναβολή εργασιών ή δραστηριοτήτων, η οποία συχνά οδηγεί σε συναισθήματα άγχους και ενοχής.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι χρονοτριβούν ή αναβάλλουν, όπως ο φόβος της αποτυχίας, η έλλειψη κινήτρων και οι μη ανεπτυγμένες δεξιότητες διαχείρισης χρόνου.
Μία από τις κύριες αιτίες της αναβλητικότητας είναι η τελειομανία.
Όταν οι άνθρωποι θέτουν μη ρεαλιστικά πρότυπα για τον εαυτό τους, μπορεί να αγχωθούν και να αποφύγουν να ξεκινήσουν εντελώς μια εργασία. Αυτό συμβαίνει γιατί αισθάνονται ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δικές τους προσδοκίες, γι’ αυτό αναβάλλουν το έργο για να αποφύγουν την πιθανότητα αποτυχίας.
Μια άλλη αιτία της αναβλητικότητας είναι η έλλειψη κινήτρων. Όταν οι άνθρωποι δεν βλέπουν την αξία μιας εργασίας ή δεν τη βρίσκουν ενδιαφέρουσα, μπορεί να την αναβάλουν μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εργασίες που θεωρούνται κουραστικές ή μικρής σημασίας.
Οι μη ανεπτυγμένες δεξιότητες διαχείρισης χρόνου μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αναβλητικότητα.
Όταν οι άνθρωποι δεν προγραμματίζουν αποτελεσματικά τον χρόνο τους, μπορεί να βρεθούν να μην έχουν χρόνο για να ολοκληρώσουν εργασίες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα άγχους και επείγουσας ανάγκης.
Για να ξεπεράσετε την αναβλητικότητα, είναι σημαντικό να εντοπίσετε πρώτα τους λόγους για τους οποίους καθυστερείτε. Μόλις κατανοήσετε τις υποκείμενες αιτίες, μπορείτε να λάβετε μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
Ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν περιλαμβάνουν τον καθορισμό ρεαλιστικών στόχων, τον διαχωρισμό των εργασιών σε μικρότερα βήματα ,τη χρήση θετικής αυτοαφήγησης για να αλλάξετε τις αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας ή ακόμα και η συνεργασία με έναν ειδικό που μπορεί να σας θέσει όλα τα παραπάνω με ένα συστηματικό τρόπο.
Μια άλλη χρήσιμη στρατηγική είναι να χρησιμοποιήσετε μια τεχνική που ονομάζεται διαχείριση χρόνου (time management). Αυτή περιλαμβάνει τον αποτελεσματικό προγραμματισμό του χρόνου σας, δημιουργώντας ένα πρόγραμμα ή λίστα εργασιών, ορίζοντας υπενθυμίσεις και προθεσμίες για τον εαυτό σας και δίνοντας προτεραιότητα στις εργασίες με βάση τη σημαντικότητά τους και τον επείγοντα χαρακτήρα τους (δείτε πίνακα Eisenhower).
Είναι επίσης σημαντικό να φροντίζετε να κάνετε τακτικά διαλείμματα και να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που σας αρέσουν. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και της εξουθένωσης, που μπορεί να συμβάλει στην αναβλητικότητα.
Τέλος, είναι επίσης σημαντικό να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Αναγνωρίστε ότι η αναβλητικότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα και ότι όλοι παλεύουν μαζί της κάποια στιγμή. Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και μην είστε πολύ αυστηροί όταν πισωγυρίζετε.
Αντίθετα, επικεντρωθείτε στο να σημειώσετε έστω και μικρή πρόοδο και προχωρήστε.
Συμπερασματικά, η αναβλητικότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους.
Μπορεί να προκληθεί από τελειομανία, έλλειψη κινήτρων, κακές δεξιότητες διαχείρισης χρόνου και άλλους παράγοντες.
Ωστόσο, εντοπίζοντας τους λόγους για τους οποίους αναβάλλετε, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους, χωρίζοντας τις εργασίες σε μικρότερα βήματα, χρησιμοποιώντας θετική αυτοαφήγηση και τεχνικές διαχείρισης χρόνου όπως και κάνοντας τακτικά διαλείμματα, μπορείτε να ξεπεράσετε την αναβλητικότητα και να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας.
Μίλτος Τσιάκαλος
Life Coach – Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης