Τι δείχνει η κατάσταση του σπιτιού μας για τον χαρακτήρα μας και την ψυχική μας κατάσταση;

Τι δείχνει η κατάσταση του σπιτιού μας για τον χαρακτήρα μας και την ψυχική μας κατάσταση;

Τακτοποιημένο σπίτι αλλά όλα χωμένα στα συρτάρια και στα ντουλάπια ακατάστατα.

Με την πρώτη ματιά, το διαμέρισμα μπορεί να φαίνεται τέλειο: καθαρό πάτωμα, βιβλία τακτοποιημένα σε σειρά, τέλεια χρώματα … Αλλά αν ανοίξετε ένα συρτάρι κουζίνας ή την ντουλάπα, μπορεί να δείτε σπασμένα ψαλίδια ,άπειρα παλιά στυλό, παλιές πιστωτικές κάρτες ή τσαλακωμένα ρούχα.

Τα παραπάνω αντιστοιχούν σε ανθρώπους με έναν δραματικό τύπο προσωπικότητας. Αγαπούν να δείχνουν την καλύτερη πλευρά του εαυτού τους και πολλά από τα πράγματα που κάνουν γίνονται για να εντυπωσιάσουν τους άλλους. Είναι ευκολότερο για αυτούς τους ανθρώπους να κρύβουν απλώς όλα τα παλιά και άχρηστα πράγματα αντί να το τα ξεφορτωθούν ή να τα τακτοποιήσουν. Συχνά, είναι πιο σημαντικό για αυτούς να φαίνονται τέλειοι παρά να είναι στην πραγματικότητα τακτοποιημένοι.

Σημεία του σπιτιού σε κακή κατάσταση και γενικά έλλειψη αλλαγών ή ανακαίνισης στους χώρους του.

Κάποιοι άνθρωποι περνούν χρόνια ζώντας σε διαμερίσματα με μια διαρροή βρύσης, με έναν τοίχο με υγρασία και με τα πράγματά τους σε κούτες ή στις βαλίτσες τους. Συχνά αντιμετωπίζουν τη φάση αυτή ως προσωρινή καθώς σκοπεύουν να μετακομίσουν σε άλλη πόλη, να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, να νοικιάσουν κάπου αλλού, να βρουν έναν σύντροφο να μετακομίσουν μαζί του ή απλά περιμένουν με κάποιο αόριστο τρόπο να αλλάξει η ζωή τους.

Αλλά μερικές φορές, μπορούν να ζήσουν σε αυτό το «προσωρινό» μέρος για δεκαετίες. Από ψυχολογικής απόψεως, αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να ζουν σε ένα ωραιοποιημένο μέλλον και όχι στο παρόν καθώς το αντιμετωπίζουν σαν μία φάση που ανέχονται μέχρι να αλλάξει. Από την άλλη συχνά δεν έχουν κανένα σταθερό σχέδιο και έχουν συνηθίσει να ζουν έτσι ελπίζοντας συνεχώς σε κάποια εξωτερική βοήθεια που θα αλλάξει την κατάστασή τους. Ωστόσο πολλές φορές ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Μία πρώην σχέση μου, έβαψε το σπίτι της και έφτιαξε την υγρασία στον τοίχο μόλις αποφάσισε να με καλέσει πρώτη φορά.

Ακατάστατος χώρος εργασίας (Γραφείο γεμάτο χαρτιά, βιβλία, στυλό).

Ο χώρος εργασίας είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία στο διαμέρισμα όσον αφορά την ψυχολογία. Μερικοί άνθρωποι ταξινομούν τα πάντα σε φακέλους ή κουτιά και στη συνέχεια τα τοποθετούν σε ράφια ή στα συρτάρια. Άλλοι ανακατεύουν τα πάντα. Όλα τα χαρτιά, τα στυλό, τα μολύβια, σημειώσεις, ζωγραφιές, φορητοί υπολογιστές, ψαλίδια, λογαριασμοί: αυτά τα πράγματα καταλαμβάνουν όλο το χώρο και πολλά μένουν στο ίδιο σημείο για εβδομάδες. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει υψηλή αυτοεκτίμηση αλλά και έλλειψη χρόνου ή εστίαση σε πιο σημαντικά πράγματα. Πολλές φορές μπορεί να δείχνει και μία εμμονή στην παραμονή στην παιδικότητα.

Αυτοί οι άνθρωποι ωστόσο ακόμα κι αν το γραφείο τους είναι ακατάστατο, μπορούν να εργαστούν κανονικά και να βρίσκουν ό, τι χρειάζονται. Πολύ συχνά, ένα ακατάστατο γραφείο είναι ένας δείκτης μιας δημιουργικής και εφευρετικής προσωπικότητας.

Ο κάδος των άπλυτων ή ο νεροχύτης πάντα να ξεχειλίζει.

Πολύ λίγοι άνθρωποι λατρεύουν τις καθαριότητες του σπιτιού, ωστόσο, μερικοί άνθρωποι τις μισούν τόσο πολύ που προτιμούν να μαζεύουν όλα τα σκουπίδια στο μπαλκόνι τους ή να βάζουν όλα τα βρώμικα πιάτα στο νεροχύτη μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν άλλα, ή να αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν το μαγιό τους για εσώρουχο μέχρι να βάλουν πλυντήριο (μου έχει τύχει και αυτό σε σχέση).

Συνήθως αυτοί είναι άνθρωποι που απεχθάνονται τις ευθύνες και τις καθημερινές δουλειές και τους χαρακτηρίζει η αναβλητικότητα.

Πολλές φορές χρησιμοποιούν δικαιολογίες όπως, “Είμαι τεμπέλης”, “Δεν έχω χρόνο τώρα” ή “θα το κάνω αύριο.” Εάν έχετε παρατηρήσει ότι σας πιάνει η τεμπελιά σας, προσπαθήστε να ξεκινήσετε με μικρά πράγματα. Κάντε τα πιάτα σας αμέσως μετά το φαγητό, βγάζετε τα σκουπίδια κάθε μέρα – αυτό αποτελεί την μια υγιή συνήθεια να κάνετε τα πάντα εγκαίρως. Θα χρειαστείτε αυτήν τη συνήθεια και σε πιο σημαντικούς τομείς της ζωής σας, όπως στη δουλειά ή στις σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Και θυμηθείτε, δεν χρειάζεται για να καθαρίσετε,  να βρείτε αφορμή τη νέα σας γνωριμία που μπορεί να περάσει από το σπίτι μετά το ποτό. Καθαρίστε νωρίτερα…

Άδειο σπίτι ή/και η αίσθηση ότι κανείς δεν μένει μόνιμα εκεί.

Ορισμένα σπίτια μοιάζουν να χρησιμοποιούνται μόνο για ύπνο. Το μέρος μπορεί να είναι καθαρό, να έχει πολύ λίγα έπιπλα και σχεδόν καθόλου πιάτα/πιρούνια/ποτήρια. Μερικές φορές δεν έχουν καν ηλεκτρική κουζίνα, ψυγείο ή άλλα απαραίτητα πράγματα. Αυτά τα διαμερίσματα είναι δημοφιλή στους φοιτητές που περνούν πολύ λίγο χρόνο σε αυτά καθώς κάθε Σαββατοκύριακο γυρίζουν στο πατρικό τους.

Ωστόσο, όσο μεγαλώνει ένα άτομο, τόσο περισσότερη άνεση και τάξη θέλει στη ζωή του. Εάν το μέρος φαίνεται άδειο, αλλά παρόλα αυτά το άτομο ξοδεύει πολύ χρόνο εκεί, τότε αυτό μπορεί να υποδηλώνει κάποια ψυχολογικά ζητήματα. Ένα από αυτά είναι η παιδικότητα και η άρνηση να αναλάβει ευθύνες: το ενήλικο άτομο εξακολουθεί να περιμένει κάποιον να εμφανιστεί και να κάνει το μέρος άνετο γι ‘αυτόν. Για παράδειγμα, πιστεύουν ότι θα βρουν έναν σύντροφο που θα έρθει και θα κάνει το διαμέρισμα άνετο και λειτουργικό. Άλλοι απλά παραμένουν στην νοοτροπία αιώνια φοιτητές ή εργένηδες που περιμένουν τη μαμά τους να φροντίσει τα πάντα.

Υπολείμματα φαγητού συνεχώς στην κουζίνα.

Η κουζίνα πρέπει να είναι το πιο καθαρό μέρος του σπιτιού γιατί εδώ είναι που τρώμε και μαγειρεύουμε. Λεκέδες λαδιού και λίπους, υπολείμματα τροφών, λεκέδες καφέ στα τραπέζια, φλιτζάνια με ξεραμένα υγρά – όλα αυτά δεν κάνουν το μέρος να φαίνεται μόνο άσχημο, αλλά μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. Ακόμα και σε ανθρώπους που δεν είναι η καλύτερή τους να καθαρίζουν, προσπαθούν να διατηρήσουν την κουζίνα καθαρή για να είναι ασφαλείς. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πρόβλημα με μια βρώμικη κουζίνα.

Μερικές φορές το πρόβλημα σε αυτές τις καταστάσεις δεν είναι μόνο η τεμπελιά. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η αμέλεια για την καθαριότητα είναι ένα από τα σημάδια της κατάθλιψης. Οι άνθρωποι δεν έχουν την ενέργεια να διατηρήσουν το σπίτι τους καθαρό, δεν αισθάνονται ότι είναι σημαντικό, και πολύ πιθανό, δεν εκτιμούν αρκετά τον εαυτό τους και δεν πιστεύουν ότι αξίζουν να ζουν σε καθαρό μέρος. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι ο τακτικός καθαρισμός και η αποσυμφόρηση του μέρους που βρισκόμαστε, βελτιώνουν τη διάθεση και βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Βρώμικο μπάνιο.

Οι διαφημίσεις δείχνουν συνήθως το μπάνιο ως ένα μέρος όπου μπορείτε να ξεχάσετε όλα τα προβλήματά σας και να χαλαρώσετε εντελώς. Και είναι αλήθεια: ένα ζεστό μπάνιο ή ένα κρύο ντους έχουν τεράστια επίδραση στον τρόπο που νιώθουμε. Οι διαφορετικές μυρωδιές μπορούν να μας ενεργοποιήσουν και τα άλατα και τα αιθέρια έλαια μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση του δέρματος και τη λειτουργία των οργάνων μας. Προσωπικά κάθε τόσο αλλάζω το αφροντούς μου με νέο με διαφορετικό άρωμα και η επίδραση του στη διάθεσή μου είναι εκπληκτική.

Μια μόνο ματιά στο μπάνιο είναι αρκετή για να πει πόσο νοιάζεται ο ιδιοκτήτης όχι μόνο για το σώμα του, αλλά και για την ψυχολογική του κατάσταση. Ένα καθαρό μπάνιο είναι ένδειξη ότι χρησιμοποιείται τακτικά. Αφρόλουτρα, κρέμες, οδοντόκρεμα υψηλής ποιότητας, κρέμες προσώπου και λοσιόν σώματος – όλα αυτά σημαίνουν ότι αυτό το άτομο νοιάζεται για τον εαυτό του.

Εάν το μόνο πράγμα στο μπάνιο είναι ένα ξυράφι με ξεραμένο αφρό,  ένα κομμάτι σαπούνι ή άδεια μπουκάλια σαμπουάν, αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι το άτομο είναι στρεσαρισμένο στη ζωή του και δεν έχει πολύ χρόνο να ενδιαφερθεί για το πώς φαίνεται ή ακόμα να είναι ένα σημάδι για την χαμηλή αυτοεκτίμησή του.

Υπερφορτωμένο με αντικείμενα σπίτι.

Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να απομακρύνουν τα πράγματα που αγαπούν. Ίσως έχετε δει αυτά τα διαμερίσματα: διαθέτουν σετ τσαγιού που κανείς δεν χρησιμοποιεί, παλιά έπιπλα που είναι τοποθετημένα στο μπαλκόνι, ένα παλιό ποδήλατο που κανείς δεν έχει χρησιμοποιήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και άλλα άχρηστα πράγματα.

Στην καλύτερη περίπτωση, αυτή η συμπεριφορά αποτελεί ένδειξη συντηρητικής προσωπικότητας ή ανάγκης για ασφάλεια: δεν θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τις καταστάσεις στη ζωή τους και προσπαθούν να ξορκίσουν τις αλλαγές. Πολλές φορές μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να αποδεικνύει υπερβολική ανάγκη αυτά τα άτομα να αγαπηθούν. Το χειρότερο σενάριο είναι όταν ένα άτομο έχει την τάση να φέρνει συνεχώς άχρηστα πράγματα στο σπίτι. Αυτό είναι ένα σημάδι καταναγκαστικής συμπεριφοράς και νεύρωσης. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν να συσσωρεύουν.

Όλα τακτοποιημένα στην εντέλεια.

Επειδή πολλοί διαβάζοντας τα παραπάνω 8 σημάδια μου γράψατε ότι ευτυχώς δεν κάνετε τίποτα από τα παραπάνω άλλα το σπίτι είναι πάντα τακτοποιημένο, μην επαναπαύεστε γιατί έχω κάτι και για σας…

Υπάρχουν άνθρωποι που όσο ελεύθερο χρόνο έχουν θα τον ξοδέψουν για να καθαρίσουν το μπάνιο τους τρίτη φορά μέσα στην ημέρα ή να καθαρίσουν με ηλεκτρική σκούπα το χαλί τους επειδή κάποιος πάτησε πάνω. Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα κακό με την επιθυμία να ζει κάποιος σε καθαρό χώρο, ωστόσο, εάν ένα άτομο δίνει μεγάλη προσοχή σε αυτό, μπορεί να υποδηλώνει κάποια προβλήματα. Συνήθως, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι λάτρεις του να φέρνουν σπίτι άτομα (πόσο μάλλον παιδιά), επειδή μπορεί να χαλάσουν κάτι ή να μετακινήσουν κάτι και να διαταράξουν την τέλεια τάξη. Θυμάμαι μία φίλη μου την πρώτη φορά που πήγα σπίτι της δεν με άφηνε να μετακινήσω τα πράγματα ή να τα τοποθετώ ακριβώς εκεί που ήταν πριν τα ακουμπήσω.

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να υποδηλώνει τη συνήθεια να προσκολλώνται σε μικρά και ανούσια πράγματα ή μια τάση τελειομανίας. Εάν ένα διαμέρισμα καθαρίζεται τακτικά λόγω του φόβου των μικροβίων και της βρωμιάς, αυτό το άτομο έχει υπερβολικό άγχος. Μερικές φορές, ο καθαρισμός βοηθά στην αντιμετώπιση αυτού του άγχους και βοηθά το άτομο να αποσπάται από τις δυσάρεστες σκέψεις, για αυτό οι άνθρωποι το κάνουν τόσο συχνά. Επίσης πολλές φορές η υπερασχολία με τις δουλειές του σπιτιού μπορεί να κρύβει μια υφέρπουσα κατάθλιψη. Αυτό όμως μπορεί να το διαγνώσει με ασφάλεια μόνο ένας ειδικός ψυχικής υγείας.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο τακτικός καθαρισμός του διαμερίσματός μας και άλλες απλές καθημερινές εργασίες τακτοποίησης μπορούν να λύσουν τα προβλήματα συγκέντρωσης, άγχους και να μας κάνουν πιο υπεύθυνους, χαρούμενους και σίγουρους για εμάς. Αλλά μην ξεχνάτε. Όλα θέλουν το μέτρο τους και η ισορροπία στη ζωή μας είναι αποτέλεσμα κατανομής του χρόνου μας τόσο σε πράγματα που αφορούν το περιβάλλον μας, όσο και σε πράγματα που αφορούν την ψυχική μας και σωματική μας ξεκούραση αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Share this post