Life Coaching

Life Coaching και Θετική Ψυχολογία

positive psychology

Η Θετική Ψυχολογία (Martin Seligman 1942-      Αμερικανός Ψυχολόγος) είναι η επιστήμη, η οποία προτρέπει να:

  • Ασχολούμαστε με τις Δυνάμεις, όχι μόνο με τις Αδυναμίες του ατόμου.
  • Ενδιαφερόμαστε να επενδύσουμε στο να χτίσουμε πάνω στα όμορφα κομμάτια της ζωής, και όχι μόνο να επιδιορθώσουμε τα άσχημα.
  • Ενδιαφερόμαστε να γίνουν οι ζωές των ανθρώπων γεμάτες νόημα, ενισχύοντας τα ταλέντα του καθενός, εκτός του να επουλώσουμε την όποια παθολογία υπάρχει.

Ο Seligman, σύμφωνα με τα όσα γράφει στο βιβλίο του «Flourish», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πέντε συστατικά για την ευημερία («well being») , το γνωστό ακρωνύμιο P.E.R.M.A.

  • Positive emotion —Θετικό συναίσθημα
  • Engagement —Δέσμευση
  • Relationships —Σχέσεις
  • Meaning —Νόημα
  • Achievement — Επίτευγμα

Με παρόμοιο τρόπο θα μπορούσαμε να πούμε ότι κινούμαστε στο  Life Coaching.

Κατά τη διάρκεια των αρχικών συνεδριών , πρωταρχικό μέλημά μας είναι να ενισχύσουμε την αυτοεικόνα του Coachee. Να αποκτήσει θετική αντίληψη για τη ζωή του και την μέχρι τώρα πορεία του. Να αποδεχτεί ότι το παρελθόν πέρασε και δεν πρέπει πλέον να του καθορίζει το παρόν και πολύ περισσότερο το μέλλον. Να δει κάτω από νέο πρίσμα τις Δυνατότητές του και να μη σταθεί στα αδύνατα σημεία του.

Έπειτα, θα πρέπει να βρούμε τι δίνει νόημα στη ζωή του, ποιες είναι οι αξίες, που καθορίζουν τις ενέργειές του και δεν μπορεί να πράξει αν αυτές δεν ικανοποιούνται. Τί αγαπάει, τί θαυμάζει, τί ονειρεύεται. Ποια είναι τα πιστεύω του, τί τον κάνει να αισθάνεται αισιόδοξος, τί τον κάνει να ελπίζει.

Επίσης, ενισχύουμε και καλλιεργούμε την πίστη και την αγάπη προς τον εαυτό του και αυτά τα στοιχεία τον προκαλούμε να τα καθρεφτίσει  στις σχέσεις με την οικογένειά του, τους φίλους, τους συναδέλφους του , τον ευρύτερο κοινωνικό του περίγυρο.

Το βασικότερο στοιχείο στο Life Coaching, ωστόσο, είναι ο Coachee να έχει ένα στόχο, στον οποίο να είναι διατεθημένος να δεσμευτεί. Ο στόχος του να είναι τόσο σημαντικός για εκείνον, ώστε να εστιάσει όλη την ενέργεια στην τελική επίτευξή του. Να μπορεί να προσπεράσει όλα τα εμπόδια, προκειμένου να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Να έχει ένα όραμα. Ένα Θέλω, συγκεκριμένο, μετρήσιμο, ελκυστικό, ρεαλιστικό και χρονικά προσδιορισμένο.

Αυτό το επίτευγμα εκτός του ότι θα μεταμορφώνει τη ζωή του, θα αποτελεί για εκείνον μια τόσο σπουδαία προσωπική κατάκτηση, που θα τον γεμίσει ικανοποίηση και αισιοδοξία, ώστε να συνεχίσει για περισσότερα και σπουδαιότερα στο μέλλον. Θα διαμορφώνει μια καινούρια αντίληψη για τον εαυτό του και το πόσα σπουδαία μπορεί να επιτύχει, αν πραγματικά το επιθυμεί.

Μετά την ολοκλήρωση, της διαδικασίας του Life Coaching, το άτομο θα είναι πλέον ένας πιο δυναμικός, αισιόδοξος, επιτυχημένος άνθρωπος, με πίστη στις δυνατότητες και τις προσωπικές, μοναδικές ικανότητές του. Ένας άνθρωπος πιο ισορροπημένος, πιο θετικός, πιο ευτυχής.

Μαρία Καλαμαρά- Life Coach

Leave a Reply

Εγγραφή στις ενημερώσεις μας

Καταχωρήστε το email σας για να ενημερώνεστε για επερχόμενα ομαδικά εργαστήρια, ομιλίες και δράσεις σχετικά με το Life Coaching.

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε την επικοινωνία από εμάς.

Βρείτε μας στα Social Media

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube

Online Webinar

Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε την online έκδοση του σεμιναρίου μας 《Ο Συνδρομητής που καλείτε δεν είναι Συναισθηματικά Διαθέσιμος 》.

Ένα διαδραστικό σεμινάριο που πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις, τους τρόπους που συνδεόμαστε με τους συντρόφους μας, τους λόγους που πιθανώς να αντιμετωπίζουμε προβλήματα ή επαναλαμβανόμενες καταστάσεις στις σχέσεις μας και τις λύσεις που προτείνονται.

Ο κύκλος κρατάει 3 εβδομάδες και γίνεται σε περιβάλλον online τάξης με video διαλέξεις, πλήρεις σημειώσεις, online quiz-ερωτηματολόγια και online συναντήσεις με τους εισηγητές κάθε Κυριακή στις 19.00-21.00 μέσω κάμερας αλλά και μέσω chat στην εκπαιδευτική πλατφόρμα.
Ο 1ος κύκλος ξεκινάει την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου

Το κόστος του κύκλου είναι 20 ευρώ για τις 3 εβδομάδες και μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση σε Internet είτε από κινητό τηλέφωνο είτε από υπολογιστή. Απαραίτητο είναι μόνο να έχει ανοιχτεί ένας λογαριασμός στο Gmail.

Μπορείτε να πάρετε μία πρόγευση στο παρακάτω trailer.

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ:

https://forms.gle/VraafvR4tiqwpJhU8