Αρχείο δημοσιεύσεων

Τι είναι ευτυχία;

Μήπως για τον καθένα σημαίνει κάτι διαφορετικό;

Κατά τη διάρκεια της ιστορικής πορείας του ανθρώπου, παρατηρούμε ότι η ευτυχία αλλάζει υπόσταση και παίρνει διαφορετικό νόημα ανάλογα με τις συνθήκες. Αν μπορούσες να βρεις τροφή, ώστε να επιβιώσεις, ήταν αρκετό κάποτε, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Σε τέτοιες στιγμές, η επιβίωση και η ελευθερία ανάγονται σε πρωταρχικές αξίες και οι άνθρωποι αρκούνται σε αυτές. Ωστόσο, η ιστορία δείχνει ότι πάντοτε μέσα μας υπάρχει η ανάγκη για κάτι περισσότερο από αυτό.

Ας δούμε τη γνωστή σε όλους Πυραμίδα Αναγκών του Maslow (Αμερικανός ψυχολόγος 1908-1970). Στη βάση της, υπάρχει η βασική ανάγκη, η βιολογική (ανάγκη για νερό, φαγητό, οξυγόνο κλπ). Ανεβαίνοντας, υπάρχει η ανάγκη να νιώθεις ασφάλεια, πιο πάνω η ανάγκη να ανήκεις σε μία ομάδα και ακόμα ψηλότερα η ανάγκη της αυτοεκτίμησης. Στην υψηλότερη βαθμίδα, ωστόσο, βλέπουμε την ανάγκη της Αυτοολοκλήρωσης/Αυτοπραγμάτωσης.

Η ανάγκη Αυτοπραγμάτωσης σημαίνει πως όλοι θέλουμε, έχουμε ανάγκη, να αισθανόμαστε πληρότητα και εσωτερική ισορροπία πραγματοποιώντας τις πνευματικές, ψυχικές και σωματικές δυνατότητές μας.

Το Life Coaching έρχεται να βοηθήσει το άτομο σε αυτό ακριβώς. Να ικανοποιήσει την ανάγκη του να φτάσει το μέγιστο δυναμικό του, μέσω της πλήρους ανάπτυξης των προσωπικών ικανοτήτων του.

Εξετάζει τα χαρίσματα και τις δεξιότητες, που διαθέτει ο καθένας και εστιάζει σε αυτά.

Σημαντικό είναι, να αντιληφθούμε ότι δεν διαθέτουμε όλοι τις ίδιες ικανότητες, αλλά δεν αναζητούμε και όλοι τα ίδια νοήματα στη ζωή.

Ο καθένας ορίζει την ευτυχία διαφορετικά και το σημαντικό είναι να αναγνωρίσεις τι σημαίνει για σένα ευτυχία και να την επιδιώξεις με το δικό σου μοναδικό τρόπο, αξιοποιώντας τα μοναδικά, προσωπικά σου ταλέντα.

Πρώτα απ’ όλα, να πιστέψεις στον εαυτό σου και να τον οδηγήσεις να ξεφύγει σταδιακά από προηγούμενα μοντέλα σκέψης και λειτουργίας, ώστε να ανακαλύψει ή να δημιουργήσει εξαρχής νέους δρόμους βελτίωσης και εξέλιξης.

Το Life Coaching είναι μία μέθοδος, που σε προκαλεί και σε προσκαλεί να δοκιμάσεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις.

Και αυτό είναι κάτι, που μόνο εσύ και κανένας άλλος δεν μπορεί να στο καθορίσει ή να στο επιβάλλει.

Μέσω του Life Coaching θα νιώσεις την υποστήριξη, που χρειάζεσαι για να το πετύχεις. Υποστήριξη, που θα προέλθει από έναν εκπαιδευμένο Coach, ο οποίος μέσω τεχνικών, ασκήσεων, συζήτησης, μοιράσματος και αμοιβαίας εμπιστοσύνης θα σταθεί κοντά σου σε όλη τη διάρκεια της προσωπικής σου ανάπτυξης.

 

Μαρία Καλαμαρά – Life Coach

1 comment to Τι είναι ευτυχία;

Leave a Reply

Εγγραφή στις ενημερώσεις μας

Καταχωρήστε το email σας για να ενημερώνεστε για επερχόμενα ομαδικά εργαστήρια, ομιλίες και δράσεις σχετικά με το Life Coaching :

Βρείτε μας στα Social Media

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeCheck Our FeedVisit Us On Google Plus