Αρχείο δημοσιεύσεων

Σεβασμός…

Καλημέρα.
Καλό μου ημερολόγιο σήμερα αποφάσισα να μην πιέζομαι άλλο.
Ό,τι με στενοχωρεί, ανησυχεί και είναι αντίθετο με τις δικές μου αξίες, να το επικοινωνώ και όταν δεν γίνεται σεβαστό και συνεχίζει να μου προκαλεί τα παραπάνω να να το αλλάζω.
Με σχεδιο και με υπομονή όμως.
Η ζωή είναι δική μου και είναι και μικρή. Κατάλαβα ότι όταν δεν με σέβονται οι άλλοι και εγώ δεν προσπαθώ να το αλλάξω δε σέβομαι και εγώ τον εαυτό μου και όταν δεν με σέβομαι ο ιδιος, εκπέμπω το μήνυμα ότι δεν το αξίζω.

Από σήμερα αλλάζω!
Με αγάπη σε μένα.

Βαθύτερες προσωπικές αξίες και ο δρόμος προς την πληρότητα

Σαν ανθρώπινα όντα έχουμε προσωπικές αξίες, πεποιθήσεις και συμπεριφορές τις οποίες έχουμε αναπτύξει στην πορεία της ζωής μας. Η οικογένεια, οι φίλοι, ο κοινωνικός μας περίγυρος και οι εμπειρίες που είχαμε, έχουν συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

Οι προσωπικές αξίες, είναι οι αρχές , τα πρότυπα, οι έννοιες που ένα άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων θεωρεί υψίστης σημασίας και καθορίζει κατά μία έννοια την ταυτότητάς τους. Αυτές οι αξίες δρουν σαν πυξίδα στο δρόμο που χαράσσουμε στη ζωή μας και στις αποφάσεις που λαμβάνουμε.

Συνήθως, μία προσωπική αξία δημιουργείται από μία πεποίθηση που σχετίζεται με το πόσο σημαντική θεωρούμε μία ιδέα ή ένα τύπο συμπεριφοράς. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να θεωρούν αξία τους την ενασχόληση με την οικολογία. Άλλοι που μπορεί να δουλεύουν σε έναν τομέα (π.χ. αλιεία, υλοτομία) μπορούν να έχουν προσωπικές αξίες που να έρχονται σε άλλη προτεραιότητα. Οι εν λόγω αξίες μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις που παίρνουμε και μπορεί να τους δώσουν την έννοια της υποκειμενικότητας καθώς οι ιεράρχηση των αξιών είναι εντελώς προσωπική (χωρίς να υπεισέρχεται η έννοια του σωστού ή λάθους).

Πολλές φορές όμως, οι παραπάνω αξίες, αντί να αναβλύζουν από το βαθύτερο εγώ μας, προέρχονται από εξωτερικά ‘πρέπει’. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να οδηγήσουν στην απενεργοποίησή μας, στην αποφυγή του πάθους και στο κυνήγι μίας ζωής που δεν μας προκαλεί ουσιαστικό ενδιαφέρον αλλά γίνεται για να ικανοποιήσει πρότυπα εκτός του πραγματικού μας εαυτού. Αν αντιθέτως προσεγγίσουμε τη ζωή μας από τις βαθύτερες αξίες μας, αποκτούμε έμπνευση, πάθος, μπαίνουμε σε ροή στις δραστηριότητές μας και ενεργοποιούμαστε στο μέγιστο. Πολλές φορές μάλιστα νιώθουμε ο σκοπός μας να μας τραβάει αυτός αντί να παλεύουμε εμείς να πάμε προς τα εκεί.

Συχνά, οι βαθύτερες προσωπικές αξίες μας, διαφέρουν από αυτές που μάθαμε από τους γονείς μας, από το σχολείο μας, από τη θρησκεία μας. Οι τελευταίες αναμφισβήτητα μας βοηθούν να ενσωματωθούμε καλύτερα στην κοινωνία μας και γενικότερα στο περιβάλλον μας ωστόσο πολλές φορές μπορεί να μας οδηγήσουν σε μία βαρετή ζωή η οποία να μας αφήνει συνεχώς την αίσθηση του ανικανοποίητου.

Μερικές επισημάνσεις για τις βαθύτερες αξίες μας :

 • Οι βαθύτερες αξίες μας είναι προσωπικές, μοναδικές και εξατομικευμένες
 • Οι βαθύτερες αξίες μας ξεπροβάλλουν αυθόρμητα
 • Οι βαθύτερες αξίες μας είναι αυτό που έχει νόημα για μας
 • Οι βαθύτερες αξίες μας οδηγούν στη διατήρηση της ευτυχίας μας και την προσωπική μας ολοκλήρωση
 • Οι βαθύτερες αξίες μας προέρχονται από το προσωπικό μας κάλεσμα
 • Οι βαθύτερες αξίες μας ενοποιούν καρδιά και μυαλό
 • Οι βαθύτερες αξίες μας βοηθάνε στις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις μας
 • Οι βαθύτερες αξίες μας ενεργοποιούν και μας κάνουν να αισθανόμαστε ζωντανοί
 • Οι βαθύτερες αξίες μας ωθούν να φροντίζουμε τους άλλους
 • Οι βαθύτερες αξίες μας καθορίζουν τις αυθόρμητες πράξεις μας περισσότερο από κάθε τι άλλο
 • Οι βαθύτερες αξίες μας δίνουν νόημα στη ζωή μας
 • Οι βαθύτερες αξίες μας περιλαμβάνουν τα αυθεντικά μας συναισθήματα
 • Οι βαθύτερες αξίες μας προκαλούν έμπνευση
 • Οι βαθύτερες αξίες μας βοηθούν στην επίτευξη των στόχων μας
 • Οι βαθύτερες αξίες μας οδηγούν στην απελευθέρωσή μας
 • Οι βαθύτερες αξίες μας οδηγούν στην καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής μας

…εφόσον τις γνωρίζουμε

Πολύ συχνά μπορεί να μπερδέψουμε τις ανάγκες μας με τις αξίες μας. Ωστόσο η ικανοποίηση των αναγκών μας είναι κάτι το οποίο ουσιαστικά μας οδηγεί στην ανάδειξη των προσωπικών μας αξιών και κατ’ επέκταση στην αίσθηση της ευδαιμονίας. Για παράδειγμα ικανοποιώντας την ανάγκη μου για ένα σπίτι ή για συντροφικότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είμαι ευτυχισμένος καθώς αξία μου μπορεί να είναι η πολυτέλεια.

Αντιθέτως αν η αξία μου είναι η αισθητική ή η συντροφικότητα , ένα όμορφο σπίτι ή ένας ιδανικός σύντροφος θα μου δώσει την αίσθηση της πληρότητας. Το life coaching μπορεί να βοηθήσει στην ανάδειξη και στο ξεκαθάρισμα των βαθύτερων προσωπικών μας αξιών. Τα δυνατά μας σημεία, μπορούν να ενσωματωθούν με το βαθύτερο νόημα μας και να μας οδηγήσουν σε μία ευτυχισμένη και πλήρη ζωή, ευθυγραμμισμένη με τον ιδανικό μας εαυτό.

 

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο blog του Athens Coaching Institute

Αποφεύγοντας τα ίδια λάθη

Συμπεριφορές που αν αποφύγουμε πιθανόν να μας βοηθήσουν

Ο life coach λέει ότι ίσως βοηθήσει το να ΜΗΝ:

-Επιστρέφουμε σε κάτι που δε δούλεψε.

Είτε αυτό αφορά μια δουλειά ή μια σχέση που τελείωσε για κάποιον λόγο, ίσως δεν έχει νόημα να γυρίζουμε στα ίδια, αναμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως να έχει αλλάξει κάτι.

-Κάνουμε οτιδήποτε δεν είμαστε εμείς ή δεν μας ταιριάζει.

Σε κάθε τι που κάνουμε, καλό είναι να ρωτάμε τον εαυτό μας: «Γιατί το κάνω αυτό; Είμαι κατάλληλος; μου ταιριάζει; έχει νόημα ; μπορεί να κρατήσει χωρίς να αλλάξει κάτι;

Εάν η απάντηση είναι όχι είναι πολύ σημαντικό να βρούμε γιατί το συνεχίζουμε.

-Προσπαθούμε να αλλάξουμε κάποιον.

Όταν συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε κάποιον να κάνει κάτι ή να γίνει κάποιος άλλος, του δίνουμε την ελευθερία να βιώσει τις συνέπειες. Κάνοντάς το , θα ανακαλύψουμε ότι νιώθουμε και εμείς πιο ελεύθεροι.

-Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ικανοποιήσουμε τους πάντες

Όταν κατακτήσουμε τη γνώση ότι είναι αδύνατο να έχουμε τους πάντες ικανοποιημένους, ξεκινάμε να ζούμε πιο συνειδητοποιημένα, προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε πια τους σωστούς ανθρώπους.

-Θεωρούμε ότι υπάρχει το τέλειο και το ιδανικό

Είναι φυσικό να ελκόμαστε από ανθρώπους ή καταστάσεις οι οποίες φαίνονται τέλειες. Αγαπάμε την τελειότητα και αναζητάμε συντρόφους, συνεργάτες, φίλους, υπαλλήλους που τα κάνουν όλα πολύ καλά. Ωστόσο το ιδανικό υπάρχει μόνο στη θεωρία. Η φύση έχει ατέλειες. Έτσι και οι άνθρωποι και οι καταστάσεις. Αποδεχθείτε ότι παντού υπάρχουν ελαττώματα. Το ζήτημα είναι που βάζουμε εμείς τα όρια μας!

-Ξεχνάμε το δάσος βλέποντας το δέντρο

Λειτουργούμε καλύτερα συναισθηματικά και αποδίδουμε καλύτερα στη ζωή μας όταν μπορούμε να δούμε την γενικότερη εικόνα, τον μεγαλύτερο σκοπό στη ζωή μας. Ένα συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι όλη μας η ζωή αλλά συνήθως επηρεάζει μία μόνο μικρή περίοδο.

-Αγνοούμε να κάνουμε μία βαθύτερη έρευνα των καταστάσεων

Ανεξάρτητα με το πόσο ωραίο δείχνει κάτι εξωτερικά, μόνο με μία ενδελεχή και βαθύτερη έρευνα χωρίς προκαταλήψεις και βασιζόμενη στην ειλικρίνεια μπορούμε να φτάσουμε κοντά στην αλήθεια. Και την αλήθεια την οφείλουμε στον εαυτό μας καθώς στο τέλος της ημέρας εμάς θα έχουμε παραπλανήσει!

-Παραμελούμε να καταλάβουμε το ρόλο που έχουμε σε μία σχέση ή σε μία κατάσταση

Συνήθως σε μία σχέση, σε μία εργασία, ή σε μία κατάσταση βοηθάει να αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο ρόλος μας. Τι προσφέρω; Τι μου δίνει; Που εξυπηρετεί;

-Ξεχνάμε ότι η εσωτερική μας κατάσταση καθορίζει τις περισσότερες φορές την εξωτερική επιτυχία

Συνήθως, η ευτυχισμένη ζωή δεν εξαρτάται από τις εξωτερικές συνθήκες (τουλάχιστον όχι στο βαθμό που νομίζουμε, καθώς βασικές ανάγκες πρέπει να ικανοποιούνται). Η εσωτερική μας κατάσταση συνεισφέρει κατά πολύ στο να δημιουργεί ευνοϊκές εξωτερικές συνθήκες.

Αντίστροφα, πολλοί άνθρωποι που παλεύουν συνεχώς να βελτιώσουν τις εξωτερικές συνθήκες προκειμένου να είναι καλά εσωτερικά, αποτυγχάνουν και μάλιστα πολλές φορές αυτή η αντιμετώπιση οδηγεί και στα ίδια λάθη.

 

Μην ξεχνάμε!

Όλοι κάνουμε λάθη, ακόμα και οι πιο επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι. Το θέμα είναι να μην ξανακάνουμε τα ίδια, μαθαίνοντας από τον πόνο που μας έχουν προκαλέσει αυτά όπως και στους άλλους.

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος. Ωστόσο το να επαναλαμβάνουμε τον πόνο αντί να μάθουμε και να πράξουμε με διαφορετικό τρόπο στην κατάσταση που μας το προκαλεί είναι κάτι το οποίο μπορούμε να αποφύγουμε.

Τρόποι για ουσιαστική σύνδεση και βελτίωση της κοινωνικότητάς μας

 1. Δεσμευτείτε ότι θέλετε να βελτιώσετε αυτήν την κατάσταση και αποδεχθείτε ότι η βελτίωση αυτή εξαρτάται από εσάς στο μεγαλύτερο βαθμό.
 2. Βρείτε τους λόγους που αισθάνεστε έτσι (δεν με κατανοούν οι άλλοι, δεν έχω παρέες, δεν ενδιαφέρεται κανείς για τις ανάγκες μου, δεν έχω με ποιον να μοιραστώ τις σκέψεις μου)
 3. Ξεκινήστε το ενδιαφέρον σας από μόνοι σας για άλλους ανθρώπους. Πολλές φορές περιμένουμε να μας προσεγγίσει ο άλλος πρώτα. Προσπαθήστε να ενδιαφερθείτε πραγματικά και να ακούσετε ουσιαστικά τις ιδέες και τις σκέψεις του.
 4. Αναγνωρίστε αν ήδη υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή σας που θα μπορούσατε να βελτιώσετε τη σχέση σας και πάρτε εσείς την πρωτοβουλία να τους καλέσετε σπίτι σας, να οργανώσετε ένα δείπνο, μία έξοδο.
 5. Ανοίξτε στους άλλους τις ιδέες σας, τις σκέψεις σας , τις επιθυμίες σας ώστε να σας προσεγγίσουν οι κατάλληλοι άνθρωποι.
 6. Προσπαθήστε να είστε μία ευχάριστη παρέα με το να είστε θετικοί και να μην εκφράζετε υπερβολική κριτική για τους άλλους και τις σκέψεις τους/πράξεις τους.
 7. Βρεθείτε σε περιβάλλον με ανθρώπους που μοιράζεστε κοινό τρόπο σκέψης ή κοινά ενδιαφέροντα

 

Και σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να είστε ο αυθεντικοί σε σχέση με αυτά που εκφράζετε ώστε να μην βρεθείτε με ανθρώπους που θα νομίζουν ότι είστε κάποιος άλλος και πολύ σύντομα τους χάσετε από κοντά σας.

 

Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές από τις οποίες θέλετε να απαλλαγείτε;

 

Σας έχει συμβεί να βλέπετε τον εαυτό σας παγιδευμένο σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που σας έχουν κουράσει και από τις οποίες θέλετε να απαλλαγείτε; Μία εργασιακή ρουτίνα που κουράζει, μία σχέση που δεν βγάζει πουθενά, ένας τρόπος ζωής από τον οποίον θέλετε να απαλλαγείτε, μία διατροφική συμπεριφορά που σας κάνει κακό μπορεί να είναι μερικά από αυτά τα παραδείγματα.

Μπορεί να μην ξέρετε πώς μπήκατε σε όλα αυτά, ή πώς κατέληξε κάτι που άρχισε ευχάριστα να κατέληξε έτσι, η ουσία είναι πώς η διαίσθησή σας σας λέει ότι τα πράγματα δεν θα έπρεπε να είναι έτσι και ότι με κάποιον τρόπο θα πρέπει να ξεκολλήσετε. Ας δούμε μερικούς τρόπους που το life coaching θα μπορούσε να βοηθήσει σε μία τέτοια κατάσταση.

Δημιουργήστε μία λίστα με 5 πράγματα τα οποία απολαμβάνετε να κάνετε. Πράγματα με τα οποία όταν ασχολείστε ο χρόνος χάνεται, πράγματα που ανυπομονείτε να έρθει η μέρα και η ώρα για να ασχοληθείτε μαζί τους. Αν δεν μπορείτε να καταλήξετε εύκολα σε 5 τέτοιες ασχολίες,  πηγαίνετε λίγο πίσω και στο παρελθόν. Ψάξτε να βρείτε αντίστοιχες ασχολίες όταν ήσασταν πιο νέοι. Τι σας άρεσε από αυτές τις ασχολίες. Ποια χαρακτηριστικά είχαν που σας ενθουσίαζαν. Τι άλλο συνέβαινε στη ζωή σας εκείνη την περίοδο. Μην ασχοληθείτε σε αυτή τη φάση με πιθανά εμπόδια για να τα πραγματοποιήσετε. Απλά γράψτε στη λίστα ότι σας έρχεται στο μυαλό που θα απολαμβάνατε να κάνετε. Στη συνέχεια από αυτή τη λίστα διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο αυτήν την περίοδο της ζωής σας. Ξεκινήστε να το πραγματοποιείτε. Αν σας φαίνεται δύσκολο ή μεγάλο, χωρίστε το σε μικρότερα εφικτά βήματα. Ποιο θα ήταν το πρώτο βήμα που θα σας πήγαινε προς τα εκεί.

Τις περισσότερες φορές οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές συμβαίνουν γιατί μας λείπουν στόχοι που θα μας ενθουσιάσουν και θα μας κατευθύνουν προς κάτι πιο ενδιαφέρον και διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Ψάξτε για έναν συγκεκριμένο τομέα της ζωής στον οποίον θεωρείται ότι είστε εντελώς κολλημένοι. Γράψτε μία πρόταση που να περιγράφει αυτήν την κατάσταση. Π.χ. ‘ασχολούμαι με μία εργασία που δεν μου δίνει κανένα ενδιαφέρον’. Προσπαθήστε να αλλάξετε οπτική γωνία. Τι θα ήταν αυτό που θα έκανε την ίδια εργασία ενδιαφέρουσα ; Τι θα μπορούσατε να αλλάξετε; Προσπαθήστε να αλλάξετε τον τρόπο που κάνετε αυτήν την εργασία. Πώς θα μπορούσατε να την βελτιώσετε ώστε να είναι πιο ευχάριστη για εσάς ή για τον λήπτη του αποτελέσματος.

Σκεφθείτε την πιο τρελή ιδέα. Προσπαθήστε ακόμα και από αυτήν την τρελή ιδέα να πάρετε κάποιο χαρακτηριστικό που θα την αλλάξει και θα την κάνει πιο ενδιαφέρουσα. Πρωτοτυπήστε, βγείτε από τα στερεότυπα, βάλτε χρώμα, ήχο, επικοινωνία, αλληλεπίδραση σε αυτό που κάνετε. Φέρτε τη πιο κοντά με ασχολίες που σας ενδιαφέρουν. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι συναρπαστικό και ποτέ να μην το είχατε σκεφτεί ότι θα δουλέψει τόσο καλά και η όλη διαδικασία από μόνη της θα σας προσφέρει ενεργοποίηση και κινητοποίηση. Το να δουλέψει κάτι διαφορετικά απαιτεί να βγούμε από τις συνήθεις πρακτικές μας και να το κάνουμε με διαφορετικό τρόπο. Έστω και μια μικρή αλλαγή προς τη σωστή κατεύθυνση μπορεί να φέρει μακροπρόθεσμα εντυπωσιακές σε μέγεθος αλλαγές προς το καλύτερο.

Σκεφθείτε, μήπως υπάρχει κάποια ανταμοιβή από την επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά μας ; Μήπως βολευεστε κάπου με αυτήν την κατάσταση; Μήπως αποφεύγετε απλά τη σύγκρουση με κάποιους μη αλλάζοντας την ; Συνήθως βρισκόμαστε σε τέτοιες καταστάσεις όταν φοβόμαστε να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας και καθόμαστε αναπαυτικά σε τέτοια επαναλαμβανόμενα μοτίβα που προσφέρουν ασφάλεια. Υποθέστε ότι δεν φοβόσασταν να κάνετε αυτήν την αλλαγή. Θα ήταν η ζωή σας καλύτερη; Τι θα άλλαζε; Ποιος τομέας θα καλυτέρευε; Αυτή και μόνο η σκέψη θα μπορούσε να σας δώσει κουράγιο και κίνητρο για να αλλάξετε αυτή τη συμπεριφορά. Πείτε ναι σε κάποια νέα πρόταση που θα έρθει από φίλους, γνωστούς ή κάποιο νέο πρόσωπο. Δοκιμάστε κάτι καινούργιο ακόμα και αν δεν το έχετε ξανακάνει. Σπάστε τα συνηθισμένα σας μοτίβα κάνοντας κάτι καινούργιο, ακόμα και αν το φοβάστε λίγο. Μπορεί να απολαύσετε την εμπειρία και ακόμα και αν δεν αλλάξει κάτι στη ζωή σας θα σας έχει προσφέρει μία νέα γνώση και θα έχετε επεκτείνει ανεπιστρεπτί την περιοχή άνεσή σας.

Βρείτε μία περιοχή στη ζωή σας που υπάρχει πρόοδος. Αναλογιστείτε τι διαφορετικό έχει αυτή η περιοχή και προχωράει. Δώστε για λίγο καιρό έμφαση σε εκείνη την περιοχή και προσπαθήστε να μεταφέρετε χαρακτηριστικά από εκείνη την περιοχή της ζωής σας , σε εκείνη την περιοχή στην οποία μένετε κολλημένοι. Αν π.χ. η δουλειά σας έχει ποικιλία και κάθε μέρα αντιμετωπίζετε νέες καταστάσεις, ενώ η σχέση σας μοιάζει κολλημένη στα ίδια και στα ίδια δοκιμάστε να βάλετε νέες καταστάσεις στη σχέση σας, κάποια εκδρομή για παράδειγμα. Αν η διατροφή σας είναι συνεχώς μη υγιεινά φαγητά, δοκιμάστε νέες συνταγές πιο υγιεινές, βάλτε ποικιλία και εκεί.

Αλλάξτε γενικότερα συνήθειες στη ζωή σας. Για παράδειγμα δοκιμάστε να ξυπνάτε διαφορετική ώρα, βάλτε μια ιεροτελεστία στην καθημερινότητα σας, π.χ. να ανάβετε ένα κερί την ώρα που τρώτε ή την ώρα που κάνετε μπάνιο. Δώστε έξτρα χρόνο σε πράγματα που θεωρείτε ότι έχετε αμελήσει. Π.χ διάβασμα, μουσική, ονειροπόληση. Δοκιμάστε να κρατήσετε αυτήν την νέα ρουτίνα για 2 εβδομάδες τουλάχιστον και δείτε τα αποτελέσματα. Οι ρουτίνες μας προκαλούν ασφάλεια, αλλά στην περίπτωση που σταματήσουν να εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν αρχίζουν να μας κουράζουν και να μας απορροφούν χρονοενέργεια. Οι παραπάνω είναι απλές τεχνικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Αν σας φαίνονται δύσκολες να τις εφαρμόσετε ή να τις διατηρήσετε, η βοήθεια ενός επαγγελματία life coach θα μπορούσε να σας προσφέρει την απαραίτητη μεθοδολογία και τη δέσμευση προς το στόχο σας.

 

Μίλτος Τσιάκαλος

Life Coach

 

Όπως Δημοσιεύτηκε στο blog του Athens Coaching Institute

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ζωής μας

Όπως δημοσιεύτηκε στο Blog του Athens Coaching Institute

 

Έχετε παρατηρήσει τα μικρά παιδιά; Οι περισσότερες αντιδράσεις τους έχουν να κάνουν με αυτοματοποιημένα αντανακλαστικά στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Με την πάροδο του χρόνου, τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις αντιδράσεις τους βασιζόμενα στον πόνο ή την ευχαρίστηση που αποκομίζουν από μια ενέργεια.

Τέτοιες αντιδράσεις επαναλαμβανόμενες συχνά μπορεί να οδηγήσουν σε ασυνείδητες συμπεριφορές οι οποίες συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή μας. Έτσι το να αντιδρούμε (με την έννοια της απόκρισης), αντί να δρούμε μπορεί να γίνει ο συνήθης τρόπος λειτουργίας μας.

Εφαρμόζοντας σταθερά μία τέτοια συμπεριφορά απλής αντίδρασης στα εξωτερικά ερεθίσματα, μπορεί να οδηγηθούμε σε καταστάσεις εξάρτησης από τα εξωτερικά γεγονότα ή να είμαστε ευάλωτοι σε χειριστικές συμπεριφορές από άλλους ανθρώπους, καθώς εμφανίζεται έλλειψη εναλλακτικών δράσεων και προβλέψιμη συμπεριφορά από εμάς που μπορεί εύκολα να εκμεταλλευτεί κάποιος τρίτος. Ωστόσο εάν συνειδητά δρούμε στις καταστάσεις που συμβαίνουν στη ζωή μας τότε μας δίνεται η επιλογή του να καθορίσουμε εμείς το αποτέλεσμα της όλης αλληλεπίδρασης κάτι που μπορεί να αποτελέσει και το κλειδί για την επιτυχία μας και την προσωπική μας ανάπτυξη.

Σκεπτόμενοι ότι είμαστε προσωπικά υπεύθυνοι,  συνειδητοποιούμε ότι η ζωή μας καθορίζεται από εμάς. Είμαστε υπεύθυνοι για το πεπρωμένο μας και κυρίαρχοι των σκέψεών μας. Η ανάληψη της ευθύνης για τις σκέψεις μας και τη συμπεριφορά μας μπορεί να αποτελέσει το πιο σημαντικό βήμα ώστε να αρνηθούμε το ρόλο του θύματος των περιστάσεων (Οικονομική κρίση, κακός σύντροφος, καταπιεστικοί γονείς, κακός εργοδότης , κακή τύχη, ανάδρομος Ερμής) και να αναπτύξουμε όλο το δυναμικό μας προς την επίτευξη των στόχων μας.

Με αυτό τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε την δύναμη:

 • να δημιουργήσουμε μια αλλαγή
 • να φύγουμε οικειοθελώς από μια δυσάρεστη κατάσταση
 • να δούμε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία εφαρμόζοντας μη κριτική στάση

Με τον τρόπο αυτό, θα αναλάβουμε σταδιακά την πλήρη ευθύνη για τις σκέψεις, τις δράσεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας. Αυτό είναι πραγματικά κομβικό για την προσωπική ανάπτυξη την προσωπική ευθύνη και την πραγματική ενηλικίωση μας.

Η στάση ζωής ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι για τη ζωή μας αλλά αυτή εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες σαν τους παραπάνω μπορεί να είναι αρκετά βολικό και παρηγορητικό για τις περιπτώσεις αποτυχίας μας ή αδράνειάς μας ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθεί με το συναίσθημα αυτοπεποίθησης που προκύπτει από την συνειδητοποίηση ότι με τις δράσεις μας και τον έλεγχο των σκέψεών μας μπορούμε να επηρεάσουμε είτε το εξωτερικό περιβάλλον, είτε αντίστοιχα τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αλληλεπίδραση μας με αυτό.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τη δική μας στάση και νοοτροπία. Με αυτόν τον τρόπο, ενώ προσπαθούμε για την καλυτέρευση των εξωτερικών παραμέτρων ταυτόχρονα συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκνευριζόμαστε ή να απογοητευόμαστε από τα πράγματα που είναι εντελώς έξω από τον έλεγχό μας. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναλάβουμε την ευθύνη για τη ζωή μας. Μόλις σταματήσουμε τη σπατάλη χρονοενέργειας σε καταστάσεις που δεν μπορούν να αλλάξουν, θα εστιάσουμε σε αυτές που πραγματικά μπορούν να βελτιώσουν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα τη ζωή μας και την αίσθηση ευτυχία μας.

Εμπόδιο στα παραπάνω μπορεί να είναι παρελθούσες εμπειρίες όπου μπορεί να τύχαμε κακής μεταχείρισης, ή να εξαπατηθήκαμε ή να φανήκαμε άτυχοι. Η λύση είναι να αποδεχτούμε αυτό που συνέβη και να προχωρήσουμε. Ακόμα και αν θεωρούμε ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι για αυτό που μας συνέβη, η εμπειρία που αποκομίσαμε μπορεί να μας κάνει σοφότερους και να μας χρησιμεύσει στο να αποφύγουμε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον. Ακόμα και έτσι πλέον αναλαμβάνουμε την ευθύνη του να μη μας συμβούν παρόμοια πράγματα.

Αντίστοιχα είναι άσκοπο να κατηγορούμε τον εαυτό μας για τα πράγματα στο παρελθόν που μπορεί να θεωρούμε εμάς υπεύθυνους. Το παρελθόν δεν υπάρχει πια. Μπορούμε να πάρουμε τα μαθήματα μας από αυτό και να τα εφαρμόσουμε στο παρόν μας. Μια βασική προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε δράση μας έχει μια συνέπεια είτε στο παρόν είτε στο μέλλον. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη αυτών των συνεπειών και συνειδητοποιώντας την σχέση αιτία αποτελέσματος των δράσεων μας , μπορούμε να σχεδιάσουμε με επιτυχία το επιθυμητό μέλλον μας και να υπολογίσουμε το πιθανό ρίσκο αποφεύγοντας απρόσμενες απογοητεύσεις.

Τέτοιες συμπεριφορές συνιστούν την πλήρη ανάληψη ευθύνης της ζωής μας. Μπορούμε δούμε αυτήν την συνειδητοποίηση σαν ένα σπουδαίο δώρο το οποίο θα μας προσφέρει την υπέροχη αίσθηση της ελευθερίας.

 • Μας βοηθάει να αποδεχθούμε τη ζωή με όλες τις προκλήσεις της, τις χαρές και τις λύπες.
 • Μας βοηθάει να επιλέξουμε από μια ποικιλία αντιδράσεων σε εκείνη την αντίδραση που ικανοποιεί καλύτερα τη συναισθηματική μας ευημερία.
 • Μας βοηθάει να σταματήσουμε να κατηγορούμε τους άλλους για τις καταστάσεις που βιώνουμε και βοηθάει στην βελτίωση των σχέσεών μας.
 • Μας βοηθάει να επιλέξουμε συνειδητά προσωπικούς στόχους και να κατευθυνθούμε καλύτερα προς αυτούς, αφαιρώντας σημαντικά εξωτερικά εμπόδια.
 • Μας βοηθάει στην προσωπική μας ισορροπία σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο.
 • Μας βοηθάει να ζήσουμε τη ζωή μας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πληρότητα.

Το life coaching μπορεί να βοηθήσει στα παραπάνω, μέσω των ερωτήσεων του coach που οδηγούν στη συνειδητοποίηση της παρούσας κατάστασης και την μετάβαση στην κατάσταση ανάληψης της προσωπικής ευθύνης του coachee. Ο μη συμβουλευτικός/μη κατευθυντικός τρόπος που λειτουργεί το life coaching, εξασφαλίζει ότι ο coachee κάνει κτήμα του αυτόν τρόπο σκέψης, διατηρώντας διαχρονικά αυτήν τη στάση ζωής.

 

Θέτοντας στόχους που μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι

heart_target

Οι περισσότεροι από εμάς όταν θέτουμε κάποιους στόχους στη ζωή μας βιώνουμε άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά συναισθήματα. Πρόσφατες έρευνες (δείτε παραπομπή στο τέλος του άρθρου) αναλύουν τον μηχανισμό με τον οποίον αυτά τα συναισθήματα προκύπτουν και προσπαθούν να διαχωρίσουν τις συνθήκες που ικανοποιούνται σε κάθε περίπτωση.

Συνήθως ο τρόπος μέσα από τον οποίον προκύπτουν αποτελεί και δείκτη πρόγνωσης για την επιτυχία τους και τη χρονική διάρκεια που διατηρείται το αποτέλεσμά τους.

Στόχοι που μας κάνουν να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι, πετυχαίνονται πιο εύκολα και διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα:

 • Προέρχονται από τη θετική αντιμετώπιση, την εικόνα που έχουμε για το μέλλον, τα όνειρα και τις επιλογές που βλέπουμε μπροστά μας.
 • Εστιάζουν στα δυνατά μας σημεία και έχουν να κάνουν με την αισιοδοξία.
 • Έχουν να κάνουν με τη δοκιμή νέων δυνατοτήτων, τον πειραματισμό και το να βγούμε από τη ζώνη που νιώθουμε άνετα.
 • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την αίσθηση ευημερίας

 

Στόχοι που μας κάνουν να νιώθουμε στρεσαρισμένοι και συνήθως δεν έχουν διάρκεια αν τους πετύχουμε:

 • Προέρχονται από τη επιφυλακτική στάση, τον φόβο και από βασίζονται στις προϋπάρχουσες και τις τωρινές μας εμπειρίες.
 • Γίνονται συνήθως από υποχρέωση, γιατί μας το ζητάνε οι άλλοι και εστιάζουν στο πώς ‘πρέπει’ να είμαστε.
 • Εστιάζουν στη βελτίωση των αδυναμιών μας και συνδυάζονται με απαισιόδοξη στάση.
 • Κινούνται μέσα στη ζώνη που νιώθουμε άνετα με τον εαυτό μας.
 • Αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την ενισχύουν την αίσθηση άγχους

 

Σκοπός του life coaching με τη μεθοδολογία του αλλά και με τη σχέση που αναπτύσσεται με τον life coach, είναι να βοηθήσει στη σωστή στοχοθεσία , αναδεικνύοντας αυτούς τους στόχους που προκύπτουν από την πρώτη κατηγορία, πετυχαίνοντας έτσι την αίσθηση ευημερίας του coachee αλλά και το διαχρονικό αποτέλεσμα της επιθυμητής αλλαγής.

 

Μίλτος Τσιάκαλος

Life Coach

 

Παραπομπές:

Boyatzis, R. E., Rochford, K., & Taylor, S. (2015). The Role of the Positive and Negative Emotional Attractors in Vision and Shared Vision: Toward Effective Leadership, Relationships and Engagement. Frontiers in Psychology, 6

Ξεχάστε το κινητό σας για λίγο στο σπίτι

celban

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έντονη την ανάγκη διασύνδεσης. Αυτή μπορεί να έχει να κάνει είτε με την συναναστροφή με τους φίλους ή την οικογένειά μας, είτε με την διασύνδεση με την καθημερινή ενημέρωση (Επαγγελματικά, emails, ειδήσεις, χρήσιμα ή ψυχαγωγικά άρθρα). Η καθημερινή ενημέρωση, λόγω της ευκολίας και της αμεσότητας της, καθώς πλέον μπορεί να είναι διαθέσιμη ακόμα και στο κινητό τηλέφωνό μας ή στο tablet, μπορεί να αποτελέσει μία καθημερινή ενασχόληση η οποία μπορεί να αποκτήσει χαρακτηριστικά εθισμού και να οδηγήσει ακόμα και σε μείωση της λειτουργικότητάς μας σε κοινωνικό, οικογενειακό αλλά και προσωπικό επίπεδο καθώς εξαντλεί τους πόρους μας και δεν μας αφήνει να συγκεντρωθούμε στην ασχολία που έχουμε επιλέξει ακόμα και στις χαλαρές μας στιγμές (π.χ. να απολαύσουμε τη μουσική μας, το βιβλίο μας , την συζήτηση με τα παιδιά μας). Καθώς όλοι έχουμε ανάγκη την ‘τεμπελιά’, την αναπόληση, το χάζεμα, αφού ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται εκατομμύρια πληροφορίες καθημερινά ώστε να βελτιστοποιήσει την λειτουργικότητά μας, το ξόδεμα των στιγμών χαλάρωσης του, μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε εξαντλημένοι ή κακόκεφοι.

Αν καταφέρουμε λοιπόν να ξεχάσουμε αρχικά για 2 ώρες το κινητό μας ή το tablet μας στο σπίτι μας και στη συνέχεια για ακόμα περισσότερο (ειδικά σε περίοδο διακοπών), θα παρατηρήσουμε πόσο πιο επικεντρωμένοι θα είμαστε σε αυτό που κάνουμε και πόσο καλύτερα το απολαμβάνουμε, είτε αυτό λέγεται έξοδος με τους φίλους μας, τη σχέση μας, τα παιδιά μας, αλλά και πόσο πιο ξεκούραστοι και πιο δημιουργικοί θα νιώθουμε όσο συχνότερα καταφέρνουμε να εφαρμόσουμε αυτήν την πρακτική. Φανταστείτε την εικόνα να προσπαθείτε να απολαύσετε ένα φαγητό ενώ παίζετε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Ο εγκέφαλος επικεντρώνεται στην ασχολία σας και ‘ξεχνάει’ να αισθανθεί τη γεύση του φαγητού με αποτέλεσμα το φαγητό να μετατρέπεται σε μια μηχανική διαδικασία, στερώντας σας έτσι από στιγμές απόλαυσης.

Δοκιμάστε το. Απλά ξεχάστε τη συσκευή δικτύωσης σας στο σπίτι πριν την έξοδό σας. Πετάξτε το στο κρεβάτι και αφήστε το εκεί. Το δίκτυό σας θα συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς εσάς έστω και για λίγο.

Μίλτος Τσιάκαλος

Lifecoach

 

 

 

ΑΥΤΟΕΝΙΣΧΥΣΗ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

purpose_article
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, η καθημερινότητα κάθε πολίτη έχει γίνει αρκετά πιο δύσκολη λόγω των οικονομικών συγκυριών. Η αντικειμενική δυσκολία να επιλύσει σοβαρά ζητήματα, όπως η απώλεια της εργασίας, η οικονομική δυσπραγία, η επαγγελματική – αλλά και η γενικότερη – ανασφάλεια σε συνδυασμό με τις επιφανειακές διαπροσωπικές σχέσεις και την απουσία ενός ουσιαστικού περιβάλλοντος στήριξης, τον αποθαρρύνει, τον αποδυναμώνει και τον αποπροσανατολίζει από την επίλυση των προβλημάτων.
Παρά τα δυσοίωνη πραγματικότητα, το άτομο δεν πρέπει να είναι έρμαιο όλων των δυσχερειών που προαναφέρθηκαν. Η λύση και η προστασία του πολίτη είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Η σφυρηλάτηση θετικών χαρακτηριστικών και η ενίσχυση όλων των θετικών στοιχείων του χαρακτήρα του, τα οποία η μίζερη καθημερινότητα εκμηδένισε, είναι ο τρόπος για να ξεπεράσει το άτομο τα καθημερινά προβλήματα. Αποτελούν το μέσο για να θυμηθούμε όλοι μας πως έχουμε τις ικανότητες να είμαστε σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης, πως μπορούμε να δούμε και τη λύση, όχι μόνο το πρόβλημα.
Επομένως, ο δρόμος προς την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση δημιουργεί θετικές προοπτικές. Πρόκειται για έναν δρόμο μακροχρόνιο, δύσβατο, μα εξαιρετικά προκλητικό. Για το λόγο αυτό, ένας πρακτικός οδηγός επιβίωσης και αυτοενίσχυσης οπωσδήποτε συμβάλλει στην απεμπλοκή μας από αρνητικές σκέψεις και στην άμεση αυτοενίσχυσή μας, πως μπορούμε, δηλαδή, να τα καταφέρουμε. Επιπλέον, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να ανιχνεύσουμε τον εαυτό μας.
Αρχικά, η καταγραφή των στοιχείων εκείνων που μπορούν να μας βοηθήσουν να επιλύσουμε δύσκολες καταστάσεις είναι πολύ σημαντική, καθώς με τον τρόπο αυτό, με την πραγματική καταγραφή, μπαίνουμε στη διαδικασία να εντοπίσουμε κάποια από τα θετικά σημεία του εαυτού μας. Από την άλλη, καλό θα ήταν να απαριθμήσουμε και τα χαρακτηριστικά αυτά της προσωπικότητάς μας που, πολλές φορές, μας κάνουν να πελαγοδρομούμε και να αισθανόμαστε ανήμποροι. Η καταγραφή των αδυναμιών μας είναι μέρος της λύσης.
Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να συνειδητοποιηθούν οι επίμονες αρνητικές σκέψεις (π.χ. παρά την προσωπική προσπάθεια, κάποιες συνθήκες δεν μπορούν να αλλάξουν) και εν συνεχεία, να γίνει προσπάθεια οι αρνητικές αυτές σκέψεις να περιοριστούν. Η ενασχόληση με κάποια πρακτική δραστηριότητα που απαιτεί την πλήρη προσοχή και προσήλωση είναι μία εναλλακτική για τη μείωση του αρνητισμού. Τέλος, η βραχύχρονη στοχοθεσία και η αυτοεπιβράβευση για την επίτευξη ενός μικρού στόχου μέσα στην ημέρα, είναι μια σημαντική διαδικασία για την σταδιακή ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.
Το αντιστάθμισμα απέναντι στην οικονομική κρίση και σε όλα όσα αυτή επιφέρει, είναι ο εαυτός μας. Η ουσιαστική επικοινωνία με το υποστηρικτικό κοινωνικό, οικογενειακό περιβάλλον, η επικέντρωση στα θετικά μας στοιχεία, η σωματική και πνευματική ευεξία είναι τα σημεία – κλειδιά που μπορούν να αποτελέσουν τα όπλα απέναντι στον καθημερινό αγώνα και είναι τα θεμέλια για το δρόμο προς την αυτογνωσία.

Της Αρετής – Δήμητρας Δούκα,
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Life Coach

Life Coaching και Θετική Ψυχολογία

positive psychology

Η Θετική Ψυχολογία (Martin Seligman 1942-      Αμερικανός Ψυχολόγος) είναι η επιστήμη, η οποία προτρέπει να:

 • Ασχολούμαστε με τις Δυνάμεις, όχι μόνο με τις Αδυναμίες του ατόμου.
 • Ενδιαφερόμαστε να επενδύσουμε στο να χτίσουμε πάνω στα όμορφα κομμάτια της ζωής, και όχι μόνο να επιδιορθώσουμε τα άσχημα.
 • Ενδιαφερόμαστε να γίνουν οι ζωές των ανθρώπων γεμάτες νόημα, ενισχύοντας τα ταλέντα του καθενός, εκτός του να επουλώσουμε την όποια παθολογία υπάρχει.

Ο Seligman, σύμφωνα με τα όσα γράφει στο βιβλίο του «Flourish», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πέντε συστατικά για την ευημερία («well being») , το γνωστό ακρωνύμιο P.E.R.M.A.

 • Positive emotion —Θετικό συναίσθημα
 • Engagement —Δέσμευση
 • Relationships —Σχέσεις
 • Meaning —Νόημα
 • Achievement — Επίτευγμα

Με παρόμοιο τρόπο θα μπορούσαμε να πούμε ότι κινούμαστε στο  Life Coaching.

Κατά τη διάρκεια των αρχικών συνεδριών , πρωταρχικό μέλημά μας είναι να ενισχύσουμε την αυτοεικόνα του Coachee. Να αποκτήσει θετική αντίληψη για τη ζωή του και την μέχρι τώρα πορεία του. Να αποδεχτεί ότι το παρελθόν πέρασε και δεν πρέπει πλέον να του καθορίζει το παρόν και πολύ περισσότερο το μέλλον. Να δει κάτω από νέο πρίσμα τις Δυνατότητές του και να μη σταθεί στα αδύνατα σημεία του.

Έπειτα, θα πρέπει να βρούμε τι δίνει νόημα στη ζωή του, ποιες είναι οι αξίες, που καθορίζουν τις ενέργειές του και δεν μπορεί να πράξει αν αυτές δεν ικανοποιούνται. Τί αγαπάει, τί θαυμάζει, τί ονειρεύεται. Ποια είναι τα πιστεύω του, τί τον κάνει να αισθάνεται αισιόδοξος, τί τον κάνει να ελπίζει.

Επίσης, ενισχύουμε και καλλιεργούμε την πίστη και την αγάπη προς τον εαυτό του και αυτά τα στοιχεία τον προκαλούμε να τα καθρεφτίσει  στις σχέσεις με την οικογένειά του, τους φίλους, τους συναδέλφους του , τον ευρύτερο κοινωνικό του περίγυρο.

Το βασικότερο στοιχείο στο Life Coaching, ωστόσο, είναι ο Coachee να έχει ένα στόχο, στον οποίο να είναι διατεθημένος να δεσμευτεί. Ο στόχος του να είναι τόσο σημαντικός για εκείνον, ώστε να εστιάσει όλη την ενέργεια στην τελική επίτευξή του. Να μπορεί να προσπεράσει όλα τα εμπόδια, προκειμένου να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Να έχει ένα όραμα. Ένα Θέλω, συγκεκριμένο, μετρήσιμο, ελκυστικό, ρεαλιστικό και χρονικά προσδιορισμένο.

Αυτό το επίτευγμα εκτός του ότι θα μεταμορφώνει τη ζωή του, θα αποτελεί για εκείνον μια τόσο σπουδαία προσωπική κατάκτηση, που θα τον γεμίσει ικανοποίηση και αισιοδοξία, ώστε να συνεχίσει για περισσότερα και σπουδαιότερα στο μέλλον. Θα διαμορφώνει μια καινούρια αντίληψη για τον εαυτό του και το πόσα σπουδαία μπορεί να επιτύχει, αν πραγματικά το επιθυμεί.

Μετά την ολοκλήρωση, της διαδικασίας του Life Coaching, το άτομο θα είναι πλέον ένας πιο δυναμικός, αισιόδοξος, επιτυχημένος άνθρωπος, με πίστη στις δυνατότητες και τις προσωπικές, μοναδικές ικανότητές του. Ένας άνθρωπος πιο ισορροπημένος, πιο θετικός, πιο ευτυχής.

Μαρία Καλαμαρά- Life Coach

Εγγραφή στις ενημερώσεις μας

Καταχωρήστε το email σας για να ενημερώνεστε για επερχόμενα ομαδικά εργαστήρια, ομιλίες και δράσεις σχετικά με το Life Coaching :

Βρείτε μας στα Social Media

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeCheck Our FeedVisit Us On Google Plus