Life Coaching

Τα στάδια της αλλαγής

change

 Έχετε από καιρό αντιληφθεί ότι χρειάζεστε κάποια αλλαγή στη ζωή σας αλλά δεν γνωρίζετε πόσο κοντά είστε στο να την πετύχετε;

Μελετώντας την δουλειά δύο ερευνητών (Prochaska & DiClemente 1983) θα μπορέσετε να καταλάβετε σε ποιο στάδιο της αλλαγής είστε και τι πρέπει να ακολουθήσει για να προχωρήσετε και να διατηρήσετε αυτήν την αλλαγή.

 

Οι δύο ερευνητές εξήγησαν την διαδικασία αλλαγής στην συμπεριφορά των ανθρώπων περιγράφοντας 6 διακριτά στάδια:

 

Πριν την συνειδητοποίηση.

Σε αυτό το στάδιο μπορεί να συνειδητοποιούμε ότι κάτι δεν πάει καλά ωστόσο δεν εστιάζουμε στο ποιο είναι το πρόβλημα και συνεπώς δεν υπάρχει η πρόθεση για αλλαγή στο κοντινό μέλλον.

 

Συνειδητοποίηση

Σε αυτό το στάδιο αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και ποιο είναι αυτό αλλά δεν έχουμε κάνει σκέψεις για το τι ακριβώς θα κάνουμε προκειμένου να λύσουμε  το πρόβλημα μας ή δεν είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τις συνήθειές μας (π.χ. κακός τρόπος διατροφής). Πολλοί άνθρωποι παραμένουν στο στάδιο της συνειδητοποίησης για μήνες ή και χρόνια.

 

Προετοιμασία

Σε αυτό το στάδιο νιώθουμε ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις αλλαγές τις οποίες επιθυμούμε (π.χ. συνήθως μέσα σε 30 ημέρες) και έχουμε ξεκινήσει να αναζητούμε τους τρόπους με τους οποίους θα πραγματοποιήσουμε την αλλαγή και μπορεί ήδη να έχουμε ξεκινήσει κάποιες μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές (π.χ εγγραφή σε γυμναστήριο, επίσκεψη σε διαιτολόγο, επίσκεψη σε δικηγόρο αν πρόκειται για διαζύγιο).

 

Δράση

Στο στάδιο της δράσης, ενεργούμε πλέον συστηματικά για να μεταβάλλουμε τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε. Αυτό μπορεί να σημαίνει τροποποίηση της συμπεριφοράς ή/και του περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε καθώς και ολοκλήρωση των ενεργειών για να πετύχουμε την επιθυμητή αλλαγή (π.χ μετακόμιση και διακοπή μιας προβληματικής σχέσης).

Συντήρηση

Τέλος, στο στάδιο της συντήρησης ή διατήρησης, σταθεροποιούμε όσο μπορούμε καλύτερα τις επιθυμητές συνήθειες και μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε τα πισωγυρίσματα. Για πολλούς αυτό το διάστημα κρατά για μήνες ή και χρόνια, ειδικά όταν πρόκειται για διατροφικές συνήθειες. Συνήθως τα άτομα που βρίσκονται στο στάδιο της διατήρησης έχουν αναλάβει δράση προκειμένου να αλλάξουν μια συμπεριφορά για περισσότερο από 6 μήνες.

 

Συμπέρασμα

Αν ψάχνετε να κάνετε κάποιες αλλαγές στη ζωή σας συνειδητοποιήστε ότι πρέπει να αλλάξετε την συμπεριφορά σας στην πράξη, όπως και τον τρόπο που σκέφτεστε, αν θέλετε η επιθυμητή αλλαγή να είναι μόνιμη.

 

Επίσης , τρία πράγματα πρέπει να εξεταστούν πριν να αρχίσετε να πραγματοποιείτε την όποια αλλαγή :

 

1 . Η ετοιμότητα για την αλλαγή. Είστε έτοιμοι να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές για να συμβεί αυτό ; Έτσι , αν θέλετε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες αλλά η οικογένειά σας δεν είναι , είστε διατεθειμένοι να τρώτε διαφορετικά πράγματα και να ετοιμάζετε μόνοι σας τα γεύματά σας ;

 

2 . Τα εμπόδια για την αλλαγή. Έχετε τη γνώση και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να πραγματοποιήσετε την αλλαγή αυτή; Θέλετε να αρχίσετε ποδήλατο. Έχετε ποδήλατο; Ξέρετε να ποδηλατείτε; Είναι όλα τα μικρά πράγματα που πρέπει να αλλάξετε, π.χ να αδειάσετε το ψυγείο σας από τις λιπαρές τροφές, όπως και οι μεγαλύτερες αλλαγές που αφορούν στην συμπεριφορά τους, για παράδειγμα να σταματήσετε να τρώτε καθημερινά στο τέλειο ψητοπιτσοπωλείο της γειτονιά σας σουβλάκια ή πίτσα;

 

3 . Αφήστε περιθώρια για την αποτυχία – Λίγοι άνθρωποι έχουν πετύχει την τέλεια αλλαγή . Υπάρχουν συχνά υποτροπές , ανεξάρτητα σε ποιο από τα παραπάνω στάδια είστε. Απλά θυμηθείτε , ο τρόπος σκέψης σας είναι αυτός που πρέπει να αλλάξετε. Δώστε χώρο στην αυτοσυγχώρεση και μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας. Μην σας απασχολεί τι λένε οι γύρω σας καθώς ο μόνος που δίνετε λογαριασμό είστε εσείς.  Σημασία έχει ότι προσπαθείτε. Εξάλλου τι βαρετή θα ήταν μια ζωή χωρίς μικρές ‘παρανομίες’…

 

» Οι άνθρωποι αλλάζουν όταν είναι έτοιμοι για αυτό. Δεν το κάνουν ποτέ νωρίτερα και πολλές φορές πεθαίνουν χωρίς να το καταφέρουν. Δεν μπορείς να τους κάνεις να αλλάξουν αν δεν το θελήσουν πραγματικά, όπως επίσης αν το θελήσουν πραγματικά δεν μπορείς να τους σταματήσεις!»- Andy Warhol

 

Λοιπόν; Πόσο κοντά είστε στην αλλαγή που από καιρό θέλετε να κάνετε;

 

lifecoaching.gr

Leave a Reply

Εγγραφή στις ενημερώσεις μας

Καταχωρήστε το email σας για να ενημερώνεστε για επερχόμενα ομαδικά εργαστήρια, ομιλίες και δράσεις σχετικά με το Life Coaching.

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε την επικοινωνία από εμάς.

Βρείτε μας στα Social Media

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube

Online Webinar

Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε την online έκδοση του σεμιναρίου μας 《Ο Συνδρομητής που καλείτε δεν είναι Συναισθηματικά Διαθέσιμος 》.

Ένα διαδραστικό σεμινάριο που πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις, τους τρόπους που συνδεόμαστε με τους συντρόφους μας, τους λόγους που πιθανώς να αντιμετωπίζουμε προβλήματα ή επαναλαμβανόμενες καταστάσεις στις σχέσεις μας και τις λύσεις που προτείνονται.

Ο κύκλος κρατάει 3 εβδομάδες και γίνεται σε περιβάλλον online τάξης με video διαλέξεις, πλήρεις σημειώσεις, online quiz-ερωτηματολόγια και online συναντήσεις με τους εισηγητές κάθε Κυριακή στις 19.00-21.00 μέσω κάμερας αλλά και μέσω chat στην εκπαιδευτική πλατφόρμα.
Ο 1ος κύκλος ξεκινάει την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου

Το κόστος του κύκλου είναι 20 ευρώ για τις 3 εβδομάδες και μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση σε Internet είτε από κινητό τηλέφωνο είτε από υπολογιστή. Απαραίτητο είναι μόνο να έχει ανοιχτεί ένας λογαριασμός στο Gmail.

Μπορείτε να πάρετε μία πρόγευση στο παρακάτω trailer.

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ:

https://forms.gle/VraafvR4tiqwpJhU8