Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές από τις οποίες θέλετε να απαλλαγείτε;

Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές από τις οποίες θέλετε να απαλλαγείτε;

 

Σας έχει συμβεί να βλέπετε τον εαυτό σας παγιδευμένο σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που σας έχουν κουράσει και από τις οποίες θέλετε να απαλλαγείτε; Μία εργασιακή ρουτίνα που κουράζει, μία σχέση που δεν βγάζει πουθενά, ένας τρόπος ζωής από τον οποίον θέλετε να απαλλαγείτε, μία διατροφική συμπεριφορά που σας κάνει κακό μπορεί να είναι μερικά από αυτά τα παραδείγματα.

Μπορεί να μην ξέρετε πώς μπήκατε σε όλα αυτά, ή πώς κατέληξε κάτι που άρχισε ευχάριστα να κατέληξε έτσι, η ουσία είναι πώς η διαίσθησή σας σας λέει ότι τα πράγματα δεν θα έπρεπε να είναι έτσι και ότι με κάποιον τρόπο θα πρέπει να ξεκολλήσετε. Ας δούμε μερικούς τρόπους που το life coaching θα μπορούσε να βοηθήσει σε μία τέτοια κατάσταση.

Δημιουργήστε μία λίστα με 5 πράγματα τα οποία απολαμβάνετε να κάνετε. Πράγματα με τα οποία όταν ασχολείστε ο χρόνος χάνεται, πράγματα που ανυπομονείτε να έρθει η μέρα και η ώρα για να ασχοληθείτε μαζί τους. Αν δεν μπορείτε να καταλήξετε εύκολα σε 5 τέτοιες ασχολίες,  πηγαίνετε λίγο πίσω και στο παρελθόν. Ψάξτε να βρείτε αντίστοιχες ασχολίες όταν ήσασταν πιο νέοι. Τι σας άρεσε από αυτές τις ασχολίες. Ποια χαρακτηριστικά είχαν που σας ενθουσίαζαν. Τι άλλο συνέβαινε στη ζωή σας εκείνη την περίοδο. Μην ασχοληθείτε σε αυτή τη φάση με πιθανά εμπόδια για να τα πραγματοποιήσετε. Απλά γράψτε στη λίστα ότι σας έρχεται στο μυαλό που θα απολαμβάνατε να κάνετε. Στη συνέχεια από αυτή τη λίστα διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο αυτήν την περίοδο της ζωής σας. Ξεκινήστε να το πραγματοποιείτε. Αν σας φαίνεται δύσκολο ή μεγάλο, χωρίστε το σε μικρότερα εφικτά βήματα. Ποιο θα ήταν το πρώτο βήμα που θα σας πήγαινε προς τα εκεί.

Τις περισσότερες φορές οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές συμβαίνουν γιατί μας λείπουν στόχοι που θα μας ενθουσιάσουν και θα μας κατευθύνουν προς κάτι πιο ενδιαφέρον και διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Ψάξτε για έναν συγκεκριμένο τομέα της ζωής στον οποίον θεωρείται ότι είστε εντελώς κολλημένοι. Γράψτε μία πρόταση που να περιγράφει αυτήν την κατάσταση. Π.χ. ‘ασχολούμαι με μία εργασία που δεν μου δίνει κανένα ενδιαφέρον’. Προσπαθήστε να αλλάξετε οπτική γωνία. Τι θα ήταν αυτό που θα έκανε την ίδια εργασία ενδιαφέρουσα ; Τι θα μπορούσατε να αλλάξετε; Προσπαθήστε να αλλάξετε τον τρόπο που κάνετε αυτήν την εργασία. Πώς θα μπορούσατε να την βελτιώσετε ώστε να είναι πιο ευχάριστη για εσάς ή για τον λήπτη του αποτελέσματος.

Σκεφθείτε την πιο τρελή ιδέα. Προσπαθήστε ακόμα και από αυτήν την τρελή ιδέα να πάρετε κάποιο χαρακτηριστικό που θα την αλλάξει και θα την κάνει πιο ενδιαφέρουσα. Πρωτοτυπήστε, βγείτε από τα στερεότυπα, βάλτε χρώμα, ήχο, επικοινωνία, αλληλεπίδραση σε αυτό που κάνετε. Φέρτε τη πιο κοντά με ασχολίες που σας ενδιαφέρουν. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι συναρπαστικό και ποτέ να μην το είχατε σκεφτεί ότι θα δουλέψει τόσο καλά και η όλη διαδικασία από μόνη της θα σας προσφέρει ενεργοποίηση και κινητοποίηση. Το να δουλέψει κάτι διαφορετικά απαιτεί να βγούμε από τις συνήθεις πρακτικές μας και να το κάνουμε με διαφορετικό τρόπο. Έστω και μια μικρή αλλαγή προς τη σωστή κατεύθυνση μπορεί να φέρει μακροπρόθεσμα εντυπωσιακές σε μέγεθος αλλαγές προς το καλύτερο.

Σκεφθείτε, μήπως υπάρχει κάποια ανταμοιβή από την επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά μας ; Μήπως βολευεστε κάπου με αυτήν την κατάσταση; Μήπως αποφεύγετε απλά τη σύγκρουση με κάποιους μη αλλάζοντας την ; Συνήθως βρισκόμαστε σε τέτοιες καταστάσεις όταν φοβόμαστε να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας και καθόμαστε αναπαυτικά σε τέτοια επαναλαμβανόμενα μοτίβα που προσφέρουν ασφάλεια. Υποθέστε ότι δεν φοβόσασταν να κάνετε αυτήν την αλλαγή. Θα ήταν η ζωή σας καλύτερη; Τι θα άλλαζε; Ποιος τομέας θα καλυτέρευε; Αυτή και μόνο η σκέψη θα μπορούσε να σας δώσει κουράγιο και κίνητρο για να αλλάξετε αυτή τη συμπεριφορά. Πείτε ναι σε κάποια νέα πρόταση που θα έρθει από φίλους, γνωστούς ή κάποιο νέο πρόσωπο. Δοκιμάστε κάτι καινούργιο ακόμα και αν δεν το έχετε ξανακάνει. Σπάστε τα συνηθισμένα σας μοτίβα κάνοντας κάτι καινούργιο, ακόμα και αν το φοβάστε λίγο. Μπορεί να απολαύσετε την εμπειρία και ακόμα και αν δεν αλλάξει κάτι στη ζωή σας θα σας έχει προσφέρει μία νέα γνώση και θα έχετε επεκτείνει ανεπιστρεπτί την περιοχή άνεσή σας.

Βρείτε μία περιοχή στη ζωή σας που υπάρχει πρόοδος. Αναλογιστείτε τι διαφορετικό έχει αυτή η περιοχή και προχωράει. Δώστε για λίγο καιρό έμφαση σε εκείνη την περιοχή και προσπαθήστε να μεταφέρετε χαρακτηριστικά από εκείνη την περιοχή της ζωής σας , σε εκείνη την περιοχή στην οποία μένετε κολλημένοι. Αν π.χ. η δουλειά σας έχει ποικιλία και κάθε μέρα αντιμετωπίζετε νέες καταστάσεις, ενώ η σχέση σας μοιάζει κολλημένη στα ίδια και στα ίδια δοκιμάστε να βάλετε νέες καταστάσεις στη σχέση σας, κάποια εκδρομή για παράδειγμα. Αν η διατροφή σας είναι συνεχώς μη υγιεινά φαγητά, δοκιμάστε νέες συνταγές πιο υγιεινές, βάλτε ποικιλία και εκεί.

Αλλάξτε γενικότερα συνήθειες στη ζωή σας. Για παράδειγμα δοκιμάστε να ξυπνάτε διαφορετική ώρα, βάλτε μια ιεροτελεστία στην καθημερινότητα σας, π.χ. να ανάβετε ένα κερί την ώρα που τρώτε ή την ώρα που κάνετε μπάνιο. Δώστε έξτρα χρόνο σε πράγματα που θεωρείτε ότι έχετε αμελήσει. Π.χ διάβασμα, μουσική, ονειροπόληση. Δοκιμάστε να κρατήσετε αυτήν την νέα ρουτίνα για 2 εβδομάδες τουλάχιστον και δείτε τα αποτελέσματα. Οι ρουτίνες μας προκαλούν ασφάλεια, αλλά στην περίπτωση που σταματήσουν να εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν αρχίζουν να μας κουράζουν και να μας απορροφούν χρονοενέργεια. Οι παραπάνω είναι απλές τεχνικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Αν σας φαίνονται δύσκολες να τις εφαρμόσετε ή να τις διατηρήσετε, η βοήθεια ενός επαγγελματία life coach θα μπορούσε να σας προσφέρει την απαραίτητη μεθοδολογία και τη δέσμευση προς το στόχο σας.

 

Μίλτος Τσιάκαλος

Life Coach

 

Όπως Δημοσιεύτηκε στο blog του Athens Coaching Institute

Share this post