ΑΥΤΟΕΝΙΣΧΥΣΗ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

ΑΥΤΟΕΝΙΣΧΥΣΗ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

purpose_article
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, η καθημερινότητα κάθε πολίτη έχει γίνει αρκετά πιο δύσκολη λόγω των οικονομικών συγκυριών. Η αντικειμενική δυσκολία να επιλύσει σοβαρά ζητήματα, όπως η απώλεια της εργασίας, η οικονομική δυσπραγία, η επαγγελματική – αλλά και η γενικότερη – ανασφάλεια σε συνδυασμό με τις επιφανειακές διαπροσωπικές σχέσεις και την απουσία ενός ουσιαστικού περιβάλλοντος στήριξης, τον αποθαρρύνει, τον αποδυναμώνει και τον αποπροσανατολίζει από την επίλυση των προβλημάτων.
Παρά τα δυσοίωνη πραγματικότητα, το άτομο δεν πρέπει να είναι έρμαιο όλων των δυσχερειών που προαναφέρθηκαν. Η λύση και η προστασία του πολίτη είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Η σφυρηλάτηση θετικών χαρακτηριστικών και η ενίσχυση όλων των θετικών στοιχείων του χαρακτήρα του, τα οποία η μίζερη καθημερινότητα εκμηδένισε, είναι ο τρόπος για να ξεπεράσει το άτομο τα καθημερινά προβλήματα. Αποτελούν το μέσο για να θυμηθούμε όλοι μας πως έχουμε τις ικανότητες να είμαστε σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης, πως μπορούμε να δούμε και τη λύση, όχι μόνο το πρόβλημα.
Επομένως, ο δρόμος προς την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση δημιουργεί θετικές προοπτικές. Πρόκειται για έναν δρόμο μακροχρόνιο, δύσβατο, μα εξαιρετικά προκλητικό. Για το λόγο αυτό, ένας πρακτικός οδηγός επιβίωσης και αυτοενίσχυσης οπωσδήποτε συμβάλλει στην απεμπλοκή μας από αρνητικές σκέψεις και στην άμεση αυτοενίσχυσή μας, πως μπορούμε, δηλαδή, να τα καταφέρουμε. Επιπλέον, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να ανιχνεύσουμε τον εαυτό μας.
Αρχικά, η καταγραφή των στοιχείων εκείνων που μπορούν να μας βοηθήσουν να επιλύσουμε δύσκολες καταστάσεις είναι πολύ σημαντική, καθώς με τον τρόπο αυτό, με την πραγματική καταγραφή, μπαίνουμε στη διαδικασία να εντοπίσουμε κάποια από τα θετικά σημεία του εαυτού μας. Από την άλλη, καλό θα ήταν να απαριθμήσουμε και τα χαρακτηριστικά αυτά της προσωπικότητάς μας που, πολλές φορές, μας κάνουν να πελαγοδρομούμε και να αισθανόμαστε ανήμποροι. Η καταγραφή των αδυναμιών μας είναι μέρος της λύσης.
Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να συνειδητοποιηθούν οι επίμονες αρνητικές σκέψεις (π.χ. παρά την προσωπική προσπάθεια, κάποιες συνθήκες δεν μπορούν να αλλάξουν) και εν συνεχεία, να γίνει προσπάθεια οι αρνητικές αυτές σκέψεις να περιοριστούν. Η ενασχόληση με κάποια πρακτική δραστηριότητα που απαιτεί την πλήρη προσοχή και προσήλωση είναι μία εναλλακτική για τη μείωση του αρνητισμού. Τέλος, η βραχύχρονη στοχοθεσία και η αυτοεπιβράβευση για την επίτευξη ενός μικρού στόχου μέσα στην ημέρα, είναι μια σημαντική διαδικασία για την σταδιακή ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.
Το αντιστάθμισμα απέναντι στην οικονομική κρίση και σε όλα όσα αυτή επιφέρει, είναι ο εαυτός μας. Η ουσιαστική επικοινωνία με το υποστηρικτικό κοινωνικό, οικογενειακό περιβάλλον, η επικέντρωση στα θετικά μας στοιχεία, η σωματική και πνευματική ευεξία είναι τα σημεία – κλειδιά που μπορούν να αποτελέσουν τα όπλα απέναντι στον καθημερινό αγώνα και είναι τα θεμέλια για το δρόμο προς την αυτογνωσία.

Της Αρετής – Δήμητρας Δούκα,
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Life Coach

Share this post