Ιδανικός και Προσδοκώμενος εαυτός

Ιδανικός και Προσδοκώμενος εαυτός

αρχείο λήψης

Ο ιδανικός μας εαυτός βασίζεται σε αυτά που πραγματικά θέλουμε να είμαστε. Αποτελείται από την ελπίδα για το μέλλον μας, την πραγματική μας ταυτότητα όπως και την εικόνα των μελλοντικών μας βαθύτερων επιθυμιών. Βασιζόμενοι σε αυτόν, μπορούμε να πετύχουμε αλλαγές που διαρκούν.
Αντίθετα, ο προσδοκώμενος εαυτός μας βασίζεται σε αυτό που θεωρούμε ότι οφείλουμε να είμαστε και βασιζόμενοι σε αυτόν οι αλλαγές που πετυχαίνουμε διαρκούν λίγο.
Ο ιδανικός και ο προσδοκώμενος εαυτός μας, συχνά μπερδεύονται μεταξύ τους καθώς ο δεύτερος εμπεριέχει την τάση να κάνουμε πράγματα για να ικανοποιήσουμε τους άλλους, ή την τάση για προσκόλληση σε νόρμες και συμπεριφορές που επιβάλλονται από τους άλλους. Τέτοια στοιχεία μπορεί να είναι τόσο ισχυρά και να εσωτερικευθουν με τέτοιο τρόπο που να μας κρύβουν τον ιδανικό εαυτό μας. Οι ελπίδες και τα όνειρά μας παραμερίζονται από αυτά που θέλουν οι άλλοι για μας και οι φιλοδοξίες μας εξαφανίζονται.
Το coaching μπορεί να βοηθήσει με τη μεθοδολογία του στην αποκάλυψη του ιδανικού εαυτού, καθώς η σχέση συνεργασίας βασίζεται σε ένα περιβάλλον πλήρους αποδοχής των βαθύτερων απόψεων του συνομιλητή μας.

Share this post