Ξεχάστε το κινητό σας για λίγο στο σπίτι

Ξεχάστε το κινητό σας για λίγο στο σπίτι

celban

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έντονη την ανάγκη διασύνδεσης. Αυτή μπορεί να έχει να κάνει είτε με την συναναστροφή με τους φίλους ή την οικογένειά μας, είτε με την διασύνδεση με την καθημερινή ενημέρωση (Επαγγελματικά, emails, ειδήσεις, χρήσιμα ή ψυχαγωγικά άρθρα). Η καθημερινή ενημέρωση, λόγω της ευκολίας και της αμεσότητας της, καθώς πλέον μπορεί να είναι διαθέσιμη ακόμα και στο κινητό τηλέφωνό μας ή στο tablet, μπορεί να αποτελέσει μία καθημερινή ενασχόληση η οποία μπορεί να αποκτήσει χαρακτηριστικά εθισμού και να οδηγήσει ακόμα και σε μείωση της λειτουργικότητάς μας σε κοινωνικό, οικογενειακό αλλά και προσωπικό επίπεδο καθώς εξαντλεί τους πόρους μας και δεν μας αφήνει να συγκεντρωθούμε στην ασχολία που έχουμε επιλέξει ακόμα και στις χαλαρές μας στιγμές (π.χ. να απολαύσουμε τη μουσική μας, το βιβλίο μας , την συζήτηση με τα παιδιά μας). Καθώς όλοι έχουμε ανάγκη την ‘τεμπελιά’, την αναπόληση, το χάζεμα, αφού ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται εκατομμύρια πληροφορίες καθημερινά ώστε να βελτιστοποιήσει την λειτουργικότητά μας, το ξόδεμα των στιγμών χαλάρωσης του, μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε εξαντλημένοι ή κακόκεφοι.

Αν καταφέρουμε λοιπόν να ξεχάσουμε αρχικά για 2 ώρες το κινητό μας ή το tablet μας στο σπίτι μας και στη συνέχεια για ακόμα περισσότερο (ειδικά σε περίοδο διακοπών), θα παρατηρήσουμε πόσο πιο επικεντρωμένοι θα είμαστε σε αυτό που κάνουμε και πόσο καλύτερα το απολαμβάνουμε, είτε αυτό λέγεται έξοδος με τους φίλους μας, τη σχέση μας, τα παιδιά μας, αλλά και πόσο πιο ξεκούραστοι και πιο δημιουργικοί θα νιώθουμε όσο συχνότερα καταφέρνουμε να εφαρμόσουμε αυτήν την πρακτική. Φανταστείτε την εικόνα να προσπαθείτε να απολαύσετε ένα φαγητό ενώ παίζετε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Ο εγκέφαλος επικεντρώνεται στην ασχολία σας και ‘ξεχνάει’ να αισθανθεί τη γεύση του φαγητού με αποτέλεσμα το φαγητό να μετατρέπεται σε μια μηχανική διαδικασία, στερώντας σας έτσι από στιγμές απόλαυσης.

Δοκιμάστε το. Απλά ξεχάστε τη συσκευή δικτύωσης σας στο σπίτι πριν την έξοδό σας. Πετάξτε το στο κρεβάτι και αφήστε το εκεί. Το δίκτυό σας θα συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς εσάς έστω και για λίγο.

Μίλτος Τσιάκαλος

Lifecoach

Share this post